Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Volvo се отказа от пълния преход към електрически автомобили

07 септември 2024, 11:26 часа • 855 прочитания

Volvo, следвайки други автомобилни производители, отлага прехода към електрически автомобили. Шведският автомобилен производител заяви, че се е отказал от стратегията си за пълно електрифициране на гамата си до 2030 г. Има две причини за това - бавното развитие на инфраструктурата за зареждане и премахването на държавните стимули на някои пазари. В същото време Volvo подчерта, че остава „лидер в индустрията в областта на електрификацията“.

Шофьорите на Volvo са най-издръжливи в леглото

Според коригираната стратегия, пълен преход към електрически превозни средства все пак ще се случи, но не до 2030 г. Решението е взето на фона на „променящите се пазарни условия и изискванията на клиентите“. Пълната електрификация остава ключова цел за автомобилния производител, както и постигането на нетни нулеви емисии на парникови газове до 2040 г., но тази цел вече е по-дългосрочна.

Компанията има за цел да увеличи дела на продажбите на електрически превозни средства и хибриди до 90-100 процента до 2030 г. Останалите 10 процента ще бъдат „меки“ хибриди. До 2025 г. електрифицираните модели на Volvo трябва да представляват 50-60 процента от общите продажби.

Още: Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Според световната статистика за продажбите Volvo е продала 709 000 коли през 2023 г., което е рекорд. През второто тримесечие на 2024 г. дялът на електрическите автомобили в общото производство на марката е 26%, а на хибридите - 48%.

Напълно в стила на новите си планове, шведите представиха обновеното XC90, което запазва двигателите си с вътрешно горене. Дизайнът и вътрешната архитектура са променени, а оборудването е подобрено, включително добавяне на последно поколение мултимедия и рекалибриране на окачването. Всички модификации на XC90 вече са хибридни, включително „умерените“ B5, B6 и презареждаемият T8.

Кросоувърът XC90 е много важен за Volvo, така че трябваше да бъде актуализиран внимателно. Външният вид стана по-модерен, заимствайки някои решения от електрическите EX90 и EX30, но интериорът се е променил още повече. Тук се подчертава хоризонталната архитектура на предния панел, допълнителното отделение на централната конзола и декоративните лайстни, за чиято обработка са използвани премиум рециклирани материали.

Друго нововъведение е 11,2-инчовият дисплей на мултимедийната система с увеличена с 21 процента плътност на пикселите. Началният екран вече показва често използвани приложения и функции: карти, разговори, избор на профил за шофиране. Освен това има контекстуален панел, иконите на който се променят в зависимост от ситуацията. Например, когато шофирате със скорост за паркиране, там се появява бутон за активиране на камери за кръгов обзор.

Технически, XC90 не се е променил много. Базовото окачване е настроено за по-голям комфорт; адаптивните въздушни подпори с възможност за регулиране на височината на возене все още се предлагат срещу допълнително заплащане. При висока скорост кросоувърът ще „кляка“ с 20 милиметра, а на офроуд ще се издигне с 40. Освен това е подобрена шумоизолацията, а гамата от задвижващи агрегати е изцяло електрифицирана и не изисква дизелови двигатели.

Още: Volvo разкри начин никога повече да не попадате в задръствания

Анонсирани са умерените хибриди B5/B6 (в сегашния си вид развиват 250/300 к.с. и 360/420 Нм и PHEV версия на T8 (456 к.с., 709 НМ). На електричество топ-версията на XC90 ще може да изминава повече от 70 километра, а общият му пробег надхвърля 800 километра. Разходът в смесен цикъл с напълно заредена батерия е 1,2-1,6 литра. Този кросоувър ускорява до 100 за 5,4 секунди, като максималната скорост е ограничена на 180 км/ч.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес