Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Skoda залага на два пазара, за да компенсира спада на продажбите

28 март 2023, 13:55 часа • 1715 прочитания

Skoda вече не смята руския пазар за приоритет. Ако преди година Русия беше приемана за втория най-важен пазар за Skoda след Германия и изпреварваше дори родната Чехия по продажби, сега нещата се промениха напълно.

Чешката компания е загубила 700 млн евро от спиране на дейността в Русия, тъй като общите продажби за 2022 година паднаха с 16,7%, се качва в годишния отчет на Skoda. В него се посочва, че руският пазар вече не е дори в Топ 10 по продажби за марката.

В същото време Индия се изкачва до трето място през 2022 г., като там продажбите на Skoda са се увеличили със 127,7% - до 51 865 единици. Местният завод на чешката марка, който се намира в Аурангабад, ще получи статут на експортен център, като оттам автомобилите ще се доставят в страните от Близкия изток и Азиатско-тихоокеанския регион.

Skoda също така планира да засили присъствието си във Виетнам. На първо време там ще се сглобяват автомобили на чешката марка от автомобилни комплекти, доставени от Индия, а до 2025 г. ще организират пълноценно производство с пълен цикъл.

На китайския пазар обаче Skoda не се справя много добре - миналата година там са продадени 44 600 автомобила, като 41 900 от тях са произведени в Китай. По първия показател спадът спрямо 2021 г. е 37,4%, а по втория - 23%.

Вече се появи информация, че поради високата конкуренция Skoda обмисля да спре производството на автомобили в страната и да се ограничи до внос. А изгубените позиция ще бъдат компенсирани със засилване на присъствието в Индия и Виетнам, които ще играят основна роля в бъдещата стратегия на марката.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес