Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Skoda ще атакува пазара в САЩ

01 август 2016, 11:00 часа • 1715 прочитания

Чешкият производител Skoda обяви амбиции да излезе на пазара в САЩ, като първият модел, който ще предложи на него, е новият кросовър Kodaiq. Според генералния директор на компанията Бернхард Майер, цитиран от Autocar, автомобилът има огромни шансове да се хареса на местните клиенти.

„Американският пазар не е ключов за нас, но определено имаме амбиции към него. Като цяло имаме желание да се представим в редица нови държави, като могат да кажа, че най-голям интерес проявяваме съм Южна Корея, Сингапур и Иран. Щатите обаче са вторият пазар в света, така че трябва да сме луди, за да не се възползваме от това”, обясни Майер.

В момента експертите на Skoda проучват икономическата страна на въпроса, като вече са патентовали някои от имената на своите модели за пазара в САЩ. Известно е, че компанията е запазила названията Superb, Octavia, Yeti, VRS и H-Tec. Преди тях обаче на американците ще бъде предложен Kodiaq.

Самият модел има връзка с Новия свят. Така се нарича един от островите в близост до Аляска, същото име носи и видът диви мечки, живеещ там. Названието дори породи спорове, тъй като досега мечките бяха известни като Kodiak, но сред лингвистичен анализ на езика на местните жители, последната буква бе заменена с „Q”.

Световата премиера на серийния Skoda Kodiaq е планирана за 1 септември тази година, като кросовърът ще бъде показан на специално мероприятие в Берлин, а после ще дебютира пред публика на автосалона в Париж.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес