Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови трудности за Volkswagen - разходите растат, а продажбите падат

30 август 2024, 10:30 часа • 861 прочитания

Volkswagen - най-големият производител на автомобили в Европа, е изправен пред големи предизвикателства при постигането на амбициозните си цели за намаляване на разходите с 10 милиарда евро. Марката леки автомобили Volkswagen изостава от целта с 2-3 милиарда евро, съобщава германският бизнес вестник Handelsblatt.

Още: Volkswagen ще съкрати 20% от служителите си, за да увеличи рентабилността

Случващото се заплашва подобренията на рентабилността, планирани за следващите години. Програмата за спестявания, обявена миналия декември, трябваше да увеличи маржа на продажбите на марката до 6,5% до 2026 г., но досега е достигнала само 2,3%.

Мерките за намаляване на разходите включват съкращаване на административните разходи с 20%, съкращаване на циклите на разработка на продукта и премахване на изграждането на нов изследователски център на стойност 800 милиона евро във Волфсбург.

Още: Стачка спря работа в завода, който Ford се опитва да продаде

Прилагането на тези мерки обаче е по-бавно от очакваното, усложнено от слабите продажби и проблемите с доставката на компоненти. Финансовият директор на Volkswagen Арно Антлиц отбеляза, че някои мерки изискват време за постигане на видими резултати, докато изпълнителният директор Оливър Блуме подчерта, че фокусът през следващите години ще бъде върху намаляването на разходите.

Във Volkswagen се надяват, че спестяванията ще започнат да показват осезаеми резултати през 2024 г., но настоящите проблеми поставят под съмнение постигането на тези цели по график.

Volkswagen призна: Вече не сме конкуретноспособни

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес