Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Печалбата от замразените руски активи в ЕС: Още една стъпка към това да отиде в Украйна

12 февруари 2024, 19:19 часа • 4419 прочитания

Европейският съвет прие решение и регламент, изясняващ задълженията на централните депозитари на ценни книжа (ЦДЦК), държащи активи и резерви на Централната банка на Русия (ЦБР), които са замразени заради европейските санкции.

Какво е решението за замразените европейски активи в Европа?

Съгласно взетото от Европейския съвет решение, в съответствие с позицията на Г-7, тези финансови институции в ЕС, които стопанисват и държат над 1 млн. евро замразени руски активи на ЦБР, трябва да съхраняват отделно приходите от тях и отделно да отчитат извънредни парични салда, натрупани от евросанкциите. Забранява се на стопанисващите замразени активи на ЦБР институции да се разпореждат с произтичащите от това нетни печалби.

Още: "Ядрено оръжие" срещу Путин: Украйна да вземе руските пари в западни банки

С оглед на рисковете и разходите, свързани с държането на активите и резервите на Централната банка на Русия, всеки централен депозитар за ценни книжа може да поиска от своя надзорен орган да разреши освобождаването на дял от натрупаните нетни печалби с оглед на спазването на законовия капитал и риска изисквания за управление.

Това решение проправя пътя на Съвета да вземе решение за евентуално установяване на финансова вноска в бюджета на ЕС, събрана от тези нетни печалби, в подкрепа на Украйна и нейното възстановяване и реконструкция на по-късен етап. Тези пари може да бъдат насочени чрез бюджета на ЕС към Механизма за Украйна, по който Съветът и Европейският парламент постигнаха временно споразумение на 6 февруари 2024 година.

Около 260 милиарда евро активи на Централната банка на Русия под формата на ценни книжа и пари са замразени в юрисдикциите на партньорите от Г-7, ЕС и Австралия, като повече от две трети от тези активи са в ЕС, припомнят от Европейския съвет.

Западът има план: Москва да плаща за инвазията си в Украйна

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес