Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-голямата индийска енергийна компания отказа корабите с руски петрол

21 март 2024, 15:45 часа • 11326 прочитания

Най-голямата индийска частна енергийна компания Reliance Industries отказа да доставя руски суров петрол от танкери на  фирма “Совкомфлот”. Причината е заплахата от попадане под американски санкции, съобщи Ройтерс.

Държавната руска компания бе включена в санкционния списък на САЩ през февруари. 

Няма танкери

Новото развитие на ситуацията затруднява още повече износа на петрол от Русия, тъй като петролните компании ще бъдат възпрепятствани и от по-трудното намиране на танкери. 

Още: И Турция намалява покупките на петрол oт Русия

Още преди този отказ, през февруари индийският внос на руски суров петрол намаля значително, с близо 420 хил. барела на ден. Сега решението верояно ще повлияе на пазарите в посока нагоре на цената на руското черно злато - но в момента там има парадокс. Той се състои в това, че заради успешните удари по редица руски петролни рафинерии те не преработват черно злато, но не могат и да го складират и трябва да продават. Така хем от една страна се създадоха условия за недостиг (неработещи рафинерии - по-висока цена), хем принудата да се реализира суров петрол заради липса на капацитет на съхранение създава излишък (по-ниска цена).

Гърция задържа руски танкер заради санкциите на ЕС

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес