Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инфлацията в Русия се повишава през септември

11 октомври 2023, 19:42 часа

Инфлацията в Русия се е повишила през септември и е достигнала 6%. Това сочат данните, публикувани от националната статистическа агенция Росстат. 

Реклама

Още: Не купувайте и цените са добри: Руски министър учи руснаците как да не ядат (ВИДЕО)

Икономиката на Русия се бори с вълната от западни санкции, предизвикани от пълномащабното нападение над Украйна преди повече от година. През септември руското правителство обяви, че временно ограничава износа на бензин и дизелово гориво, за да "стабилизира" вътрешния пазар, на фона на рязко покачващите се цени и съобщенията за недостиг в някои региони, предава БГНЕС.

Рублата отслабна, като през последните месеци няколко пъти премина психологическата граница от 100 за долар. На Московската фондова борса в сряда обменният курс беше 100 рубли за долар и 106,5 рубли за евро.

Още: Рублата отчаяно се опитва да слезе под 100 долара

За да противодейства на обезценяването на рублата и високата инфлация, Руската централна банка увеличи основния си лихвен процент от 8,5% на 12%, а след това на 13%. Ръководителят на централната банка Елвира Набиулина предупреди, че икономическият растеж на Русия ще се забави през второто полугодие.

Руският президент Владимир Путин омаловажи икономическите предизвикателства, като заяви, че икономиката на засегнатата от санкции страна е "стабилна".

Още: Киев: С рекорден военен бюджет за 2024 г. лудият Путин е решил да погребе икономиката си

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес