Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция очаква 15 милиарда евро чужди инвестиции

13 май 2024, 11:14 часа • 749 прочитания
Реклама

Франция очаква да получи 15 милиарда евро чуждестранни инвестиции като част от събитието "Избери Франция", предаде Ройтерс.

Среща на върха

Годишната среща на върха, целяща да привлече чуждестранни инвестиции във Франция, ще донесе на страната 15 милиарда евро (16,2 милиарда долара). Това съобщи днес президентската администрация, цитирана от агенцията.

Още: Франция повишава дефицита до над 5% от БВП

Тази сума бележи растеж спрямо миналогодишната среща на върха, която е донесла чуждестранни инвестиции на стойност 13 милиарда евро.

Президентът на Франция Еманюел Макрон открива днес събитието, пише БТА.

Срещата на върха има за цел да подобри репутацията на Париж като водещ европейски бизнес център, докато Франция - втората по големина икономика в еврозоната, се сблъсква с проблеми, свързани с бюджетния дефицит и слаб икономически растеж през първото тримесечие. Париж традиционно изостава от Ню Йорк и Лондон като глобален финансов център. 

Френските власти съобщиха, че общата сума от 15 милиарда евро чуждестранни инвестиции идва от 56 различни бизнес проекта в ключови сектори, включително технологии, изкуствен интелект и финанси.

Още: Инфлацията във Франция неочаквано се забави

Само Microsoft ще инвестира 4 милиарда евро в развитието на центрове за данни във Франция, за да подсили инфраструктурата в изкуствен интелект и облачни услуги. Това обяви американският информационен гигант преди срещата на върха "Избери Франция", цитиран от Франс прес.

"Става дума за най-голямата инвестиция, която някога сме правили във Франция", уточни в интервю за АФП президентът Брад Смит и една от най-големите за американската компания в изкуствен интелект през последните месеци. Това е област, в която Microsoft инвестира мащабно.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес