Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Брюксел представи идеите си как ЕС да се отърве от зависимостта си от руски газ и петрол

08 март 2022, 18:22 часа • 7495 прочитания

Диверсификация на източниците на природен газ посредством внос на втеченен газ и изграждане на газопроводи от неруски източници. Ускоряване и увеличаване на производството на биогорива. Замяна на природния газ като източник на отопление и като ресурс за производство на ток. Това са основите на предложения от Европейската комисия план за намаляване на зависимостта на ЕС от руски изкопаеми горива (REPowerEU), с хоризонт 2030 година.

ЕК е разработила нови насоки за регулация на цените при изключителни обстоятелства. Освен това, Брюксел предлага страните-членки да могат да осигурят краткосрочна подкрепа на сектори, ударени от скъпия ток и скъпите горива посредством различни опции. Конкретно – държавно регулирани цени за уязвими потребители, домакинства и микропредприятия. ЕК ще проведе обсъждания със страните-членки за разработка на нова рамка и до каква степен да може да се оказва помощ и от гледна точка на търговията с вредни емисии, включително посредством преразпределение на големите печалби от скъпия ток и горива и търговията с вредни емисии към потребителите. Брюксел предвижда да може държавите да налагат временни данъци на енергийните печалби през зимата.

До месец април ЕК ще изготви законодателно предложение, с което ще се утвърди газохранилищата в ЕС да бъдат нагнетявани на най-малко 90% от капацитета си до 1 октомври всяка година. Уверението на Брюксел е, че в газовите хранилища на Европа има толкова природен газ (30% от възможния капацитет), че да покрие потреблението на Стария континент дори Русия да спре напълно доставките. А газовите хранилища от ЕС може да задоволят 25-30% от потреблението на Стария континент през зимата.

Като възможни доставчици извън Русия ЕС разчита на Южния газов коридор от Азербайджан, както и от Норвегия, Катар, Япония, Южна Корея, Нигерия, Турция и САЩ. През 2021 година 45% от вноса на газ в ЕС се пада на Русия, а през последните години процентът се движи около 40 на сто. Норвегия внася 23% от газа, Алжир – 12%, САЩ – 6% и Катар – 5%. Като петрол руският внос отново е най-голям – 27% от потреблението на ЕС. На норвежкия внос се падат 8%, както и на Казахстан и САЩ. Русия внася и най-много въглища в ЕС – 46% от потреблението, САЩ внасят 15%, а Австралия – 13%.

"Трябва да станем независими от руския петрол, руския газ и руските въглища (ЕС разчита на изкопаеми горива и полезни изкопаеми за 57-60% от енергийното си потребление в последните 5 години, а 90% от потребявания газ се внася, 97% от потребявания петрол се внася и 70% от въглищата се внасят). Не можем да разчитаме на доставчик, който изрично ни заплашва. Трябва да действаме веднага, за да разпределим товара от увеличаващите се цени на енергията, да диверсифицираме източниците си на газ за следващата зима и да ускорим прехода към чиста енергия. Колкото по-бързо превключим на ВЕИ и водород, заедно с по-голяма енергийна ефективност, толкова по-бързо ще станем наистина независими", коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Само увеличението на соларни панели на покривите в ЕС до достигане на обща мощност от 15 теравата ще спести 2,5 млрд. кубични метра газ годишно на Съюза. А намалението на вредните емисии с 55% до 2030 година спрямо нивото от 1990 година ще намали с 30% потреблението на природен газ в ЕС, сочат изчисленията на Брюксел.

Според оценката на ЕК, през февруари 2022 година цените на газа в ЕС са се увеличили с 200% на годишна база – точно преди руската инвазия в Украйна. Същото е положението с цените на тока. Първоначално тенденцията е станала факт заради икономическото възстановяване от пандемията, но сега почва да се движи от войната в Украйна.

Още: Русия плаши да спре кранчето с газ към Европа, засега доставките вървят по график

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес