Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Бургас почетоха жертвите от терористичния атентат на Сарафово

19 юли 2023, 12:48 часа • 2098 прочитания

В Бургас бе почетена паметта на 6-те невинни жертви, които загинаха при терористичния атентат на Летище Бургас през 2012 година. Церемонията се проведе пред мемориала, който бе издигнат на метри от мястото на трагедията.

На събитието присъстваха близки на жертвите, както и много представители на държавната и местната власт, институции, организации и граждани. Сред тях бяха президентът на Република България Румен Радев, посланикът на Израел в България Н. Пр. Йорам Елрон, зам.-министърът на вътрешните работи Кирил Ценкин, кметът Димитър Николов, областният управител проф. Мария Нейкова, зам.-кметът Диана Саватева, председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ комисар Антон Златанов, директорът на ОДМВР - Бургас старши комисар Калоян Калоянов, заместник главният прокурор Мария Павлова, окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев и други.

В словото си Н. Пр. Йорам Елрон подчерта, че България е направила всичко възможно да спаси ранените и да разкрие извършителите на зверското деяние и че Израел и България ще продължат да стоят заедно срещу тероризма.

Президентът Румен Радев заяви: „Несправедливо отнетите човешки животи винаги ще предизвикват в нас мъка и гняв, но те ще бъдат и предупреждение, че злото съществува и че ние трябва да се изправим срещу него всички заедно с общи усилия. Да не забравяме, че трябва заедно да продължим да водим борба със силите на тероризма, който сее страх, смърт и разруха. Аз вярвам, че ние ще продължим да стоим заедно солидарни, решителни и безкомпромисни в борбата срещу тези сили и вярвам, че все по-ефективно ще продължим да работим така, че да има превенция, да има разкрития, неутрализация и защита от терористичните заплахи!“

„Тук, на това място, преди 11 години се случи нещо ужасно. Град Бургас беше скован от страх, шок и ужас. Тук, на този ден, дошли да прекарат почивката си от Държавата Израел, загинаха пет невинни жертви. Тук, на това място, загина и един български водач на автобус, който си изпълняваше стриктно служебните ангажименти и осигуряваше прехрана на своето семейство. Кому беше нужно това варварство? Какво се постигна с това варварство – нищо! Бургас ще продължава да пази този мемориал, да се грижи за него. Град Бургас ще продължава да пази в паметта си имената на невинните жертви. Смисълът е в това, че злото, омразата и терорът винаги ще бъдат побеждавани с любов, приятелство и усмивка. Нека Бог се смили над душите на загиналите!“, каза в словото си кметът Димитър Николов.

По време на церемонията бе отправена молитва за упокой на душите на загиналите при терористичната атака. Венци и цветя бяха положени на мемориала от името на официалните лица, институции и организации.

Още: 11 години от атентата на летище „Сарафово“

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес