Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първият в страната екип за ранно откриване на рак на гърдата ще бъде създаден в Бургас

26 септември 2019, 14:16 часа • 4553 прочитания

В Бургас започва кампанията "Бяла лястовица", която има за цел профилактика на рак на гърдата. Прегледите са безплатни и започват от първи октомври. Те ще се правят в Комплексният онкологичен център в града. Кампанията е насочена основно към жени с наследствена обремененост, чиито майки, баби и лели са били диагностицирани с това заболяване. Възрастовият диапазон е от 35 до 50 години.

От КОЦ - Бургас имат амбицията да създадат първия в страната постоянен екип, който да работи за ранно откриване на заболяването. Той ще бъде натоварен със задачата да организира лечението и проследява здравословното състояние на пациентите.

"Ракът на гърдата не е една болест, а съвкупност от различни процеси, започващи в гърдата, но с много различно поведение според биологията на тумора. Това налага обширно познание и опит, който не може да бъде придобит за няколко месеца. Работим за създаването на този екип над година и вече виждаме промяна", твърдят специалистите от КОЦ – Бургас, които ще извършват профилактиката.

Началото на кампанията "Бяла лястовица" ще бъде даден на втори октомври в КЦ "Морско казино", където специализираният екип, който ще извършва профилактичните прегледи за рак на гърдата, ще бъде представен официално.

Прегледите ще се правят до края на месец октомври всеки ден от 12:30 до 13:00 часа в хирургичен кабинет № 204 на Диагностично-консултативен блок в КОЦ-Бургас. Те включват ултразвуково сканиране на млечните жлези.

Необходимо е да се извърши предварително записване на телефон 056/82 01 42 или на място в регистратурата на поликлиниката на КОЦ-Бургас.

 

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес