Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петко Арнаудов беше оправдан

29 март 2016, 07:14 часа • 3465 прочитания

Бившият кмет на Царево Петко Арнаудов се измъкна невредим от правосъдието. Причината - Окръжна прокуратура-Бургас не успя да докаже, че той е ощетил бюджета на Царево, докато е бил кмет. Съдът оправда Арнаудов, след като прокуратурата поиска ефективен затвор от 4 години. Беше отхвърлен и гражданския иск на община Царево за 130 хил. лв.

Делото срещу Арнаудов, който управлява няколко мандата общината до 2011 г., започна миналата пролет, припомня в. "Сега". Той беше съден заради продажба на занижена цена на имот от 424 кв. м публична общинска собственост, т.е. такъв, който не може да се продава. Защитниците на бившия кмет и самият той твърдяха, че имотът е частна общинска собственост, а и други подобни терени са били изтъргувани на сходна цена.

Всъщност самата сделка е извършена през 2005 г., а делото съвпадна с новата предизборна кампания на Арнаудов. Той загуби кметското състезание още на първия тур. БСП, която винаги е издигала Арнаудов, няколко пъти заяви, че с процес за действие отпреди 10 години се преследват политически цели. Единият от адвокатите на бившия кмет бе лидерът на БСП-Бургас Евгений Мосинов.

Проблеми с Темида имат и други бивши кметове на БСП. Преди месец Окръжната прокуратура в Пазарджик внесе обвинителен акт срещу бившия управник на Ракитово Емилия Еленкова за това, че е сключвала договори за реконструкция и благоустройство без осигурено финансиране. Срещу бившия кмет на Девин Цветалин Пенков пък е образувано разследване, тъй като сключил договор с частна фирма за почистване на опашката на язовир "Цанков камък", без да има заделени средства в общинския бюджет.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес