Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Менда Стоянова: Няма законово нарушение за субсидиите, има техническа грешка

06 юни 2019, 11:05 часа • 1701 прочитания

Няма законово нарушение в определянето на размера на субсидиите, а техническа грешка. Това каза народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова по време на дебатите по промените в Закона за политическите партии.

„В Закона за политическите партии пише, че общата сума, предвидена в бюджета, се разпределя пропорционално на получените гласове от всяка партия и коалиция.

А общата сума, предвидена за субсидиране на политическите партии и субсидии, се определя ежегодно от бюджета, в зависимост от броя на действителните получени гласове на последните парламентарни избори, при които за 1 глас са предвидени 11 лв.“, припомни Стоянова.

Тя посочи, че това е текст, който е факт и не е променян от 2005 г. „И по този начин са разпределяни субсидиите на всички партии и коалиции. И колегите от БСП са били тук и са получавали тези субсидии“, коментира тя. Стоянова посочи, че през 2016 г. в бюлетината се въведе квадратчето „не подкрепям никого“.

Тя припомни, че тогава в дебатите Данаил Кирилов е предложил промяна с цел действителните гласове в това квадратче да не участват в общия размер на определянето на субсидиите.

Законово нарушение, разбира се, че няма. Ако има – то това по-скоро е техническа грешка, че от 2016 г. не е изключвана частта от това квадратче. Това всъщност е техническа некоректност, каза още Стоянова.

„Има техническа грешка при изчисляването на действителните гласове за 44-ото Народно събрание – това е факт, но няма грешка в закона“, подчерта отново тя. "Значи БСП ни лук ял, ни лук мирисал, защото и те са получавали тази субсидия", каза още тя.

Стоянова посочи, че целта на внесения законопроект е текстовете да бъдат ясни и партиите да получават субсидия само и единствено за действителните гласове, дадени за тях. "Така няма да има различни прочити от различни институции и свободни електрони на текстовете на закона", заяви Стоянова.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес