Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Маркет Линкс" не дала всички данни от проучването си за подкрепата за партията на Слави за новините на bTV

05 май 2021, 14:21 часа • 9045 прочитания

Социологическата агенция "Маркет Линкс" излезе с официална позиция относно заформилия се скандал, че заедно с bTV нарочно не са предоставени всички данни от финансирано от агенцията и от bTV социологическо изследване за нагласите за гласуване на предсрочни парламентарни избори - става въпрос за данните, касаещи втората политическа сила в 45-тото Народно събрание.

Припомняме, че в Twitter зам.-председателят на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" Тошко Йорданов коментира данните, като попита как така bTV не съобщава всички параметри на проучването, а само този, който отразява твърдо решилите да гласуват. Ако се вземат предвид и не напълно решените да гласуват, то "Има такъв народ" може да се счита за първа политическа сила според отговорите в изследването, направено в периода 16 - 23 април, 2021 година, сред 1053 респонденти на възраст над 18 години. ПОДРОБНОСТИ - ТУК!

Ето какво посочват от "Маркет Линкс":

"Публикуването на данни от демоскопски изследвания на електорални нагласи в момент на сериозно политическо напрежение и постоянна предизборна кампания, значително повишава обществената чувствителност към темата и нерядко бива използвано за политически ПР.

Осъзнавайки високата си обществена отговорност, в "Маркет Линкс" смятаме, че е важно да представяме и анализираме информация, която в най-голяма степен може да бъде стабилен ориентир и основа за сравнителен анализ с резултатите от последните избори.

Добре известно е, че декларативната подкрепа за една или друга политическа сила не се доближава особено до реалното изборно поведение, докато не бъде интерпретирана през мобилизацията на партийните електорати, изразена в тяхната готовност за гласуване. Поради това и поради желанието ни да ограничим потенциални некоректни тълкувания, включително и появата на две "първи политически сили", в "Маркет Линкс" взехме решение да подадем към партньорите ни bTV, за излъчване в новинарските им емисии резултатите за партийната подкрепа само на база на твърдо решилите да гласуват, за което носим пълната отговорност.

Процесът на повишаване на влиянието на новите партии сред българските граждани е проследен в представянето на резултатите в сутрешния блок на bTV, където форматът и времетраенето позволяват по-детайлен и задълбочен анализ, а също така и в публикацията на нашия сайт."

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес