Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Благоевград строят нов приют за бездомни кучета

13 август 2021, 09:32 часа • 4607 прочитания

Бездомните кучета са един от най-наболелите проблеми на община Благоевград, пише Югозапад Днес. По времето на кмета Румен Томов се създаде Съвета за сътрудничество, който взе решение да брои домашните кучета, за да насърчавал отглеждането на домашни любимци. Това не доведе до нищо конкретно- цели глутници редовно тормозят жителите на Благоевград. На пресконференция кметът Илко Стоянов заяви, че започва изграждането на нов приют.

Благоевград най-сетне ще създаде приют за бездомни кучета- той ще бъде постоянен и животните в него ще могат да бъдат осиновявани, това съобщи кметът на Община Благоевград Илко Стоянов. Приютът ще бъде изграден в местността Черешарника поетапно, на площ от 3 декара. Илко Стоянов посочи, че в момента се решава какво да се прави и с безстопанствените коне, но още липсва нормативна база. До този момент в Благоевград такава не е съществувала.

От години глутници от бездомни кучета тероризират улиците на Благоевград. Нахапани жители многократно са атакували Общината и по съдебен път, но въпреки това не се намери решение. Едно от най-слабите звена в кабинета Томов беше именно проблемът с бездомните кучета. С просто око се вижда, че и по кварталите, и по центъра на Благоевград е пълно с бездомни кучета, които редовно нападат минувачи. С построяването на нов приют, в който животните ще могат да намерят и осиновители ще се реши проблемът и с природозащитниците, които от години настояват за опцията за осиновяване на животните.

От Общината обмислят и друго решение на проблема със свободнопашуващите коне в Благоевград- налагането на солидна глоба за стопаните по примера на община Дупница.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес