Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАР-ът на Actualno: Евро 2024 свърши, време е за Първа лига

16 юли 2024, 07:00 часа • 2348 прочитания

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

 

В последния един месец феновете на футбола в България, а и по света, бяха вперили поглед в Европейското първенство, което се проведе в Германия. Любителите на най-популярната игра у нас имаха и своите фаворити за спечелване на надпреварата – Испания, Франция, Германия, Англия и т.н. Е, снощи Евро 2024 свърши. Трофеят отиде в ръцете на испанците, а българският фен ще може да насочи вниманието си към родното първенство, което започва този петък.

По традиция българското първенство е интересно на феновете не защото гледаме невероятно футболно майсторство. Не. Интересно е защото гледаме всичко случващо се около отборите. Скандали с фенове, драми с изпуснати дузпи, раздяла с треньори, обвинения в съдийска подкрепа, оттегляне на собственици, разхайтени футболисти и каквото още поискате. Този сезон картинката у нас няма да е по-различна, но нека все пак обърнем внимание какво се случва във водещите ни тимове и какво можем да очакваме от тях през новата кампания.

Няма кой да спре Лудогорец

Лудогорец

За всички почитатели на българския футбол е ясно, че Лудогорец отново ще е шампион. „Орлите“ разполагат с най-добрия състав, който е изпълнен с качествени футболисти, като дори пратиха ДВАМА свои играчи на Евро 2024. Разградчани продължават да показват на останалите тимове у нас как трябва да се работи и как се прави футболен бизнес. Затова и конкурентите са още много далеч от бленуваното сваляне на хегемона от върха.

Черно море е „бетон“

Черно море Левски

Изненадващият вицешампион от миналия сезон Черно море също спада в категорията на Лудогорец като клуб със стабилно управление и отсъствие на драматични процеси, които да повлияят на представянето на отбора. Да, в тима имаше леки сътресения, породени от непрофесионално отношение от страна на някои играчи, но като цяло варненци са „бетон“ и оттук нататък могат само да израстват.

ЦСКА отново ще остане с празни ръце

ЦСКА

Основният конкурент на Лудогорец в последните години – ЦСКА, за пореден път ще остане с празни ръце в битката си да детронира шампиона. В края на миналия сезон „червените“ бяха връхлетени от редица събития, които се отразиха много негативно на представянето на отбора, и той завърши на трето място, а за капак изпусна и участието в евротурнирите. Шефовете на „армейците“ реагираха веднага и започнаха да правят редица промени като имат план за развитие, според който „червените“ ще могат истински да се конкурират с Лудогорец, но след поне година и половина. Дотогава феновете просто ще трябва да стискат зъби и да чакат.

Левски с подобрява финансово, но има разрив в отношенията

Левски

Ситуацията в Левски започна да се подобрява от финансова гледна точка, но пък там има сериозен разрив между мажоритарния собственик Наско Сираков и част от феновете. Също така има и разрив в отношенията между самите привърженици – едните подкрепят ръководството, другите са против него. И така феновете се обръщат един срещу друг. Все пак Левски успя да привлече няколко нови играчи, както и нов треньор. Сега Станислав Генчев ще трябва да се нагърби с тежката задача да бъде обединител, какъвто бе Мъри, и с добро представяне на терена, а и с някой друг трофей, да накара феновете да забравят дрязгите и да се фокусират върху отбора.

Скандалите не подминаха и Ботев Пловдив

Ботев Пловдив

Спечелването на Купата на България се отрази отлично на Ботев Пловдив. В последните няколко сезона „канарчетата“ не се представяха на много високо ниво, но това се промени с пристигането на спортния директор Артур Платек и треньора Душан Керкез. През миналия сезон при „жълто-черните“ също имаше редица скандали, свързани най-вече със стадион „Христо Ботев“ и собственика на фирмата-строител на съоръжението – Илиян Филипов. След триумфа за Купата обаче изглежда, че в момента всичко в Ботев е „цветя и рози“, но дали ще остане така – предстои да видим.

Ще могат ли Крушарски и Любо Пенев да работят заедно?

Любослав Пенев Илко Пиргов Локомотив Пловдив

Градският съперник на Ботев – Локомотив също има с какво да се „похвали“. „Смърфовете“ стартираха сезона по отличен начин, но след това се стигна до спад в представянето. Междувременно единият от собствениците на клуба Адам Сотков напусна и остави всичко на Христо Крушарски. Той пък се изпокара с вече бившия треньор Александър Томаш. В крайна сметка Локомотив завърши в Топ 6 на първенството. Сега начело на „черно-белите“ е Любослав Пенев и ще бъде доста интересно да видим как той ще работи с Крушарски и ще могат ли тези два остри камъка да мелят брашно заедно.

Останалите тимове в родния елит

ЦСКА 1948

В ЦСКА 1948 пък продължават да привличат футболисти на конвейер. Тимът от Бистрица показа в последните години, че доста често взима играчи „на кило“, които след само шест месеца се гонят. Все пак ЦСКА 1948 реализира и няколко силни изходящи трансфера, които обаче отслабиха значително отбора на Валентин Илиев.

Локомотив София

Трябва да отбележим, че Локомотив София вече има нов собственик след скандалите между Иван Василев и феновете през миналия сезон. Берое продължава да лакътуши, докато Славия отново ще се бори за място в средата на таблицата. Същото важи и за Арда.

Любопитна е ситуацията и с Крумовград, и дали тимът ще успее да се представи на нивото от миналия сезон. Личното ми усещане е, че това няма да се случи и отборът ще е някъде около по-горе изброените състави на Локомотив, Славия и Берое.

Славия

В битката за оцеляване пък отново ще са новаците в елита – Септември София и Спартак Варна, както и абонираните за долната половина на таблицата в последните сезони отбори на Ботев Враца и Хебър Пазарджик.

Феновете да затегнат коланите, тъй като се очаква турбуленция

Можем да обобщим, че дни преди началото на новия шампионат в България има две неща, които със сигурност ще се случат. Първото е, че Лудогорец ще е шампион, а второто е, че кампанията отново ще бъде изпъстрена с много интересни ситуации около отборите. Затова и феновете трябва да затегнат коланите, тъй като се очаква пак да има турбуленция. Нещо, с което те свикнаха през годините.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: ВАР-ът на Actualno: Хегемонът Лудогорец ще царува колкото Стефка Костадинова

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

--------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес