Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАР-ът на Actualno: Българският футбол е все така мъртъв, но да живеят феновете!

22 октомври 2024, 07:00 часа • 389 прочитания

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен спорт.

"Футболът умря, да живеят хулиганите": така озаглавих коментара ми за Вечното дерби между ЦСКА и Левски на 27-ми април, в което "червените" пируваха насред бомби и ракети. Половин година по-късно българският футбол все така е мъртъв, но поне фенството измести хулиганството от сцената.

Фенството най-после измести хулиганството в дербито на ЦСКА и Левски

Дербито между Левски и ЦСКА на 19-ти октомври предложи един уникален социален феномен и той не бе на терена. На трибуните на Националния стадион "Васил Левски" се събраха невероятните 27 000 фенове, които изпълниха почти до краен предел отпуснатите места за двубоя.

Къде се губят 10 000 места на стадион "Васил Левски"?

Капацитетът на стадион "Васил Левски" е малко над 43 000. Този за дербито бе намален до 32 000. Ако се чудите къде се губят над 10 000 места за най-големия футболен мач в България, питайте хулиганите, които години наред превръщаха двубоя между "сини" и "червени" във война на трибуните.

За пръв път от много време насам Вечното дерби премина без бомби и ракети. Сякаш наистина се намираме в 2024 година: така се усети двубоят в съботния следобед, в който феновете подкрепяха любимите си отбори с песни, скандирания и красиви хореографии, създавайки уникална атмосфера.

фенове на ЦСКА

Футболното хулиганство: Войната, която опорочи Вечното дерби

В последните години свикнахме да гледаме как Вечното дерби се превръща в арена на вандализъм - с конфронтации, безредици и хвърляне на бомби и ракети, застрашаващи живота на обикновените зрители. А най-тъжното е, че на трибуните има и невинни деца, за които на хулиганите очевидно не им пука.

Ролята на тарторите и техните фракции

И когато изглеждаше, че няма избавление от футболното хулиганство на тези дербита, мачът на 19-ти октомври ни даде надежда в обратното. И тук трябва да поздравим и тарторите на двете агитки, които показаха, че има ли воля, има и начин да спрат безумните бомби и ракети от техните сподвижници.

фенове на Левски

Ще превърнем ли мирните мачове в константа в българския футбол?

По-голямото предизвикателство е да покажем постоянство в дистанцирането от хулиганите и да превърнем в нормална практика на всеки един мач да не валят бомби и ракети. Само тогава можем да намалим и буферните зони - и защо не един ден да гледаме мач между ЦСКА и Левски пред 43 000 души.

Футболът ни е мъртъв, но поне за феновете надеждата е жива

А за футболните достойнства, няма какво да кажем: от години всяко дерби между Левски и ЦСКА започва с нагласата, че ще завърши 0:0. Или най-много - 1:1. "Сините" едва-едва добутаха топката във вратата на "червените" в края на мач, който си вървеше към ново нулево реми в някакво подобие на футболна игра.

Левски - ЦСКА

За смъртта на българския футбол говорят и резултатите на националния отбор. Мъжете падат с 0:5 от невероятния колос Северна Ирландия. Юношите, нашето бъдеще, падат с 0:9 от Испания. И все треньорите са виновни - единият бе уволнен, а другият - носи отговорност за грешките на други.

Българският футбол едва ли някога ще се съживи - не и с настоящия управник, който впрочем е продължител на своя пагубен предшественик. Остана ни надеждата, че поне футболните фенове ще изместят футболните хулигани от трибуните и ще заживеят вечно по начина, по който ги видяхме на 19-ти октомври.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ "ВАР-ЪТ НА ACTUALNO": "Лъвовете" на Илиан Илиев - със статут на непобедими, а всъщност шампиони по ремита

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес