Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трус в БФС: Кой и как в България иска да спечели от финансовата манна от УЕФА?

09 октомври 2021, 21:18 часа • 7736 прочитания

Сайтът за разследваща журналиста bird.bg публикува писмо до президента на БФС Борислав Михайлов, което разкрива как строежът на Националната футболна база в УЕФА дори не е започнал повече от година след одобряването на проекта. Писмото датира от 7 ноември 2013 г., когато президент на УЕФА е Мишел Платини.

"УЕФА плаща милиони за строежа на Националната футболна база в Бояна, но той дори не е започнал. Мишел Платини пише на Борислав Михайлов, че проектът се бави и рискува да бъде отписан. Защо е това тупкане на топката? Кой и как в България иска да спечели от финансовата манна от УЕФА?", се съобщава от източника.

По-рано през деня от bird.bg съобщиха, че предстоящият конгрес на БФС на 12 октомври е добър повод за проверка на футболната централа. Журналистите заявиха, че имат "един куп документи, изтекли от УЕФА, пълни с въпроси към ръководството на БФС".

Впоследствие, според публикуваното като документи от разследващия журналистически сайт, се оказа, че още докато покойният Иван Славков беше начело на БФС, Михайлов е опитал да прокара схема за строеж на 30 миниигрища за 900 000 швейцарски франка през офшорки. УЕФА не се е съгласила и проектът е реализиран така, както е искала европейската централа.

Друг скандален проект, свързан с Михайлов, е закупуването на нов автобус за БФС по програма "Хеттрик". От документите се вижда, че предложението на БФС до УЕФА е да се финансира покупката на автобус Mercedes Travego 15 RHD с половин милион швейцарски франка. То е отхвърлено от борда на програмата "Хеттрик" с аргумента, че возилото е твърде скъпо.

Пълния текст на писмото на Мишел Платини до Борислав Михайлов прочетете в SportLive.bg.

Денис Олегов
Денис Олегов Отговорен редактор
Новините днес