Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За генезиса на конфликта в Близкия изток и може ли да има мир: Говори доц. д-р Ходор Факих

01 октомври 2024, 09:15 часа • 1089 прочитания

Никога досега не е работено в името на мира. Дори последните предложения за мирни преговори не са в името на мира. Това е просто имитация. Това коментира лицево-челюстният хирург доц. д-р Ходор Факих в ефира на Нова телевизия. Той е роден в Бейрут, където има и много роднини.

ОЩЕ: "Северни стрели": Израел започна ограничени операции по границата с Ливан (ВИДЕО)

"Запитайте се защо досега никакви решения на ООН не са изпълнени. Основният преговарящ за мира - САЩ, никога не са осъществявали мир в нито една точка. Те са в подкрепа на всички войни и са водещи в това. Светът в момента е на тежък кръстопът и това преустройване има друго съдържание", смята той.

Хирургът коментира и че във водите, разположени между Сирия, Ливан, Израел и Кипър са открити много големи находища на газ и петрол. "От 2006 г. има планове за преустройване на Близкия Изток и има една съпротива срещу това. Със сигурност са заложени цели някой да си сложи ръцете върху тези находища", посочи той.

ОЩЕ: В очакване на сухопътна офанзива: Израел нанесе мощни въздушни удари по Бейрут (ВИДЕО)

"Ако се бием двамата с Кубрат Пулев, кой може да спре боя? Пулев, защото той е силният. Всъщност силните на деня са американците и техните проводници. Но те не искат да спират, защото обикновено онези хора, които не могат да убеждават, искат да побеждават", коментира доцентът.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес