Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Войната в Израел: Град Газа е обкръжен, лидерът на "Хамас" е притиснат в бункер, обяви Нетаняху (ВИДЕО)

07 ноември 2023, 23:15 часа • 6746 прочитания

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви днес, че израелската армия е обкръжила град Газа и провежда операции във вътрешността му, предаде Ройтерс. Министърът на отбраната на Израел потвърди, че лидерът на "Хамас" Яхия Синвар е "изолиран" в бункера си, съобщава Daily mail.

В телевизионно обръщение към нацията премиерът каза, че няма да има прекратяване на огъня, нито доставка на гориво за ивицата Газа, преди ислямистката групировка "Хамас" да освободи отвлечените от Израел заложници. Нетаняху отправи повторно призива към цивилните палестинци в анклава да се придвижат на юг от река Газа за тяхна собствена безопасност. "Ние няма да спрем", заяви той, цитиран от Ройтерс.

Израелската армия извършва операции дълбоко във вътрешността на град Газа, бастиона на "Хамас", потвърди днес министърът на отбраната на Израел Йоав Галант на пресконференция, която също бе с телевизионно излъчване. Той отбеляза, че Израел няма желание да контролира палестинския анклав след края на войната. Не спират и въздушните удари срещу Газа. 

"Въоръжените сили на Израел са в сърцето на град Газа. Те настъпиха и от север, и от юг. Щурмът им бе с пълно съгласуване между сухопътни, въздушни и морски сили", каза Галант. "Действията се извършват от всички посоки, с участието на пехота, бронирани машини, танкове и сапьори, а целта е една - терористите от "Хамас" в Газа с тяхната инфраструктура, техните командни центрове, техните бункери, техните телефонни централи. Войските ни затягат обръча около град Газа", обяви израелският министър на отбраната и добави, че лидерът на "Хамас" в Газа Яхия Синуар в момента е блокиран в бункера си.

Още: Визитата на Зеленски в Израел пак пропадна - този път заради теч на информация

Галант описа град Газа като "най-голямата терористична база, изграждана от човешка ръка". Той посочи, че под града има километрични тунели, които минават под училища и болници и в които са разположени оръжейни складове, телефонни централи и бомбоубежища за бойците, предаде БТА.

Запитан за вижданията за управлението на ивицата Газа след края на войната, Галант отговори: "Аз мога да ви кажа кой няма да управлява. Няма да е "Хамас", няма да е и Израел. Всичко друго е възможно". Той се присъедини към призива към цивилните палестинци да се придвижват към южната част на анклава, за да спасят живота си.

Още: Точно месец от атаката на Хамас: Почит към убитите в Йерусалим (СНИМКИ)

По-рано днес Съединените щати също обявиха, че се противопоставят на нова дългосрочна окупация на ивицата Газа от страна на Израел. "Нашата гледна точка е, че палестинците трябва да са начело на тези решения, а Газа е палестинска земя и ще остане палестинска земя", заяви пред репортери говорителят на Държавния департамент Ведант Пател. "Най-общо казано, ние не подкрепяме повторната окупация на Газа, а също и Израел", каза той.

Още: Арестуваха мъж, издигнал палестинско знаме в центъра на Атина (ВИДЕО)

Предупреждение към Хизбула

Нетаняху отправи и остро предупреждение към ливанското движение Хизбула да не напада Израел, защото това ще бъде "най-голямата им грешка". Местното издание The Times of Israel цитира думите на министър-председателя. "Ще отговорим с огнен удар на всяка атака, която те предприемат срещу нас", заяви Нетаняху.

Припомняме, че на 3 ноември генералният секретар на Хизбула Хасан Насрала направи изявление относно сухопътната операция на Израел в ивицата Газа. В него той изрази солидарност с палестинците и заяви, че Хизбула е изразходвала "около една трета от ресурсите" на израелската армия и "половината от флота". Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отговори, като подчерта, че САЩ няма да допуснат "отварянето на втори или трети фронт" срещу Израел от страна на Ливан, Хизбула и Иран.

Нови атаки срещу американците в Ирак

На този фон "Ислямска съпротива в Ирак" - групировката, обединяваща подкрепяни от Иран иракски милиции, удвои броя на нападенията срещу американски бази в Ирак и Сирия и заяви, че е изстреляла ракета срещу сили на САЩ. Тази промяна идва, след като подкрепяната от Техеран иракска милиция "Катаиб Хизбула" заплаши да ескалира срещу САЩ в Ирак и региона, ако държавният секретар Антъни Блинкен посети Багдад, което топ дипломатът направи на 5 ноември.

Днес на атака бе подложен и палестинският президент Махмуд Аббас. Конвоят му стана мишена на атентат, при който загина един от охранителите му. 

Хуманитарна катастрофа в Газа 

Ситуацията в Газа остава катастрофална. От ООН днес предупредиха, че 70% от населението на ивицата Газа, или близо 1,5 милиона души, са били разселени от началото на войната с Израел.

Още: "Хамас": Над 60% от болниците в Ивицата Газа са извън строя

Според световната организация, десетките спешни убежища, в които са настанени стотици хиляди палестинци, понякога са препълнени четири пъти над капацитета си, а условията в някои от тях се влошават с всеки изминал ден, пише още агенцията на ООН. В едно такова убежище на човек се падат не по-малко от 2 квадратни метра обитаема площ. Освен това най-малко 600 души са принудени да използват един и същи санитарен възел, в резултат на което има хиляди случаи на инфекциозни заболявания, диария и варицела, предаде БТА.

Жертвите

По последни данни загинали в Израел са най-малко 1 405 души, а 5 600 са ранени. Други 240 бяха взети за заложници, като повечето от тях остават в плен. Сред тях има граждани на най-различни страни, включително и България.

Още: Терористите не се интересуват от гражданството на заложниците: Проф. Кънчев за отвлечените българи

От палестинска страна се съобщава за близо 10 500 жертви – 10 328 от тях в Ивицата Газа и 164 на Западния бряг. Според данните на Ал Джазира, 4281 от тях са деца. Загинали са и най-малко 33 журналисти. Ранени са най-малко 28 000 души, като 25 965 от тях са в Газа, а 2 100 – на Западния бряг. 8067 от ранените са деца, посочва Ал Джазира. Тези числа предполагат, че около три четвърти от загиналите са от уязвими групи. Не е ясно колко бойци са включени в общия брой. 

Още: "Майко, убих вече 10 души". Кадри за зверствата на Хамас

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес