Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Сирия отварят първият завод за лекарства срещу рак

16 декември 2019, 09:34 часа
Реклама

Първият завод за производство на лекарства за борба с рака в Сирия и в арабските страни ще започне работа през 2020 г. и ще задоволи 70% от нуждите на страната, а в бъдеще ще изнася продукти, заяви ръководителят на компанията Маджет ал-Мсути. Това предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Фабриката „Марин Фарма“, разположена в близост до Дамаск, има три производствени линии: инжектиране, лиофилизирани (замразени и вакуумирани) ваксини и таблетки.

„В близко бъдеще ще започнем производството на инжекции. Получихме разрешение от Министерството на здравеопазването и очакваме да започне производството в началото на следващата година, продуктите ще се продават на пазара“, каза ал-Мсути.

Според неговите думи, сградата на фабриката е построена изключително от сирийските сили. В завода има няколко отдела, включително администрация на производството, лаборатории, отдел за контрол на качеството, инженерен отдел - във всички тези отдели работят само сирийци.

Той отбеляза, че всички суровини за производството на лекарства се внасят. "Ние внасяме суровини от различни страни съгласно концесионното споразумение... от САЩ, Китай, други страни", обясни ал-Мсути.

"Със започването на производството очакваме да покрием около 70% от нуждите на Сирия от противоракови лекарства. Сега, както знаете, тези лекарства се внасят от чужбина", каза Ал-Мсути.

„След като напълно задоволим търсенето на лекарства вътре в страната, ще изнасяме излишъка в други страни", обясни той.

Според прессъобщението на компанията се планира производството на лекарства срещу рак на белия дроб, левкемия и други видове рак.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес