Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Пекин: Шойгу се сторил съмнителен на охраната, Си поглеждал с нежност към Путин

17 май 2024, 13:10 часа
Реклама

Какви са били приключенията на Владимир Путин и на бившия му военен министър Сергей Шойгу при посещението им в Китай става ясно от специален репортаж на кореспондента на известно руско издание.

Охранителите не харесали Шойгу

Бившият министър (а в новото правителство назначен за помощник на диктатора Путин) Сергей Шойгу се изправил пред неочакван проблем при влизането на руската делегация в сградата на китайския парламент. Той бил спрян на входа, тъй като се сторил подозрителен на охраната и се наложило да изчака допълнително уточняване на статута му докато покрай него преминавали другите участници в преговорите. Това предава кореспондент на "Коммерсантъ" от китайската столица в свой репортаж.

Още: Защо Путин не взе в делегацията си в Китай директора на "Газпром"?

Охраната отказала да пусне Шойгу в сградата, тъй като не останала доволна от значката му, която трябвало да му даде право да участва в срещата.  Така на бившия министър му се наложило да чака на вратата известно време. Накрая въпросът бил решен в негова полза и той най-сетне бил допуснат вътре.

Си поглеждал с нежност към Путин, Господарят на Кремъл пък искал да се оправя без преводач

След официалните срещи се състоял концерт на китайски и руски музикални групи, които не пропуснали да изпълнят класиките "Катюша" и "Вечерите в Подмосковието" ("Подмосковные вечера").

Кореспондентът отбелязва, че от погледа му не убягнало как Си Дзинпин поглежда "със скрита нежност" към Путин докато руснакът път съвсем забравил за преводача, а когато си спомнил, настоял, че се чувства като у дома си и бил убеден, че няма нужда от услугите му.

Още: Русия и Китай искат политическо решение на войната в Украйна

Путин и Си Дзинпин подписаха документ за задълбочаване на отношенията (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес