Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Китай няма убедителни доказателства, че птичият грип се предава от човек на човек

21 януари 2014, 11:19 часа
Реклама

Случаите на предаване на птичия грип H5N1 от човек на човек са спорадични и в Китай имат ограничен мащаб, заяви представителят на Световната здравна организация /СЗО/ в тази страна Бернхард Швартлендер, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

През последната година в Китай бяха регистрирани над 200 заразявания на хора с този опасен вирус. Последният особено разтревожи обществеността - в края на миналата седмица в Шанхай почина лекар, който не бе имал пряк контакт с птици. Този инцидент можеше да свидетелства за способността на вируса да се предава от човек на човек.

Швартлендер отбеляза, че от октомври миналата година в Китай е бил наблюдаван само един потвърден случай на предаване на вируса от човек на човек. Специалистите очакват само отделни бъдещи случаи на подобни заразявания. Но все пак представителят на СЗО не изключи изцяло възможността от избухване на пандемия.

Според заместник-директора на Китайския център за контрол и предотвратяване на инфекциозните болести Фън Цзъцзян още не се е проявил вирус-мутант, резистентен на лекарства и достатъчно патогенен, за да предизвика епидемия. "Няма причина за паника, дори и да бъдат регистрирани нови случаи на заболявания сред хората", заяви китайският специалист.

Експертите очакват пикът на активността на вируса да настъпи в началото на пролетта. Засега повечето от регистрираните случаи на заболявания при човека са локализирани в южните райони на Китай. Оттук постъпват съобщения за нови заразени почти всеки ден.

През миналия уикенд в страната починаха трима пациенти - двама в Шанхай и един в провинция Гуандун. Още няколко заболели са в критично състояние, припомня агенцията.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес