Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Бангладеш е страшно: Щурмуваха резиденцията на премиера, тя избяга извън страната (ВИДЕО)

05 август 2024, 14:08 часа • 1066 прочитания

Премиерът на Бангладеш Шейх Хасина подаде оставка и напусна страната в разгара на антиправителствените протести, при които бяха убити стотици хора.

Тя и сестра ѝ са били отведени на безопасно място с хеликоптер на армията. Местонахождението на Хасина обаче е неизвестно - смята се, че тя се е отправила към съседна Индия, съобщи BBC.

Огромни тълпи от ликуващи протестиращи щурмуваха официалната ѝ резиденция в столицата Дака въпреки полицейския час и ограничаването на достъпа до интернет.

Reuters съобщи за оставката на Хасина. Според ръководителя на армията страната ще бъде управлявана от временно правителство.

Още: Уницеф: Десетки деца загинаха при протестите в Бангладеш (ВИДЕО)

Протестиращите по-късно окупираха парламента, нанесоха щети в резиденцията на министър-председателя и разбиха статуята на първия президент на страната Шейх Муджибур Рахман - бащата на Шейх Хасина.

Освен това - беше подпален един от най-известните хотели в страната, собственост на депутата Шахин Чакладар, част от управляващата досега коалиция:

Стотици жертви за няколко седмици протести

Най-малко 90 души бяха убити в неделя, 4 август, при сблъсъци между полицията и протестиращите, с което броят на жертвите през последните седмици надхвърли 300.

Кръвопролитията са едни от най-тежките в южноазиатската държава от нейното създаване през 1971 г.

Студентските демонстрации започнаха през юли с призиви за премахване на квотите за работа в държавната администрация, но прераснаха в искания за оставката на Хасина след повече от две десетилетия на власт.

Още: Победа за студентите: Съдът в Бангладеш отмени квотите за държавни длъжности (ВИДЕО)

Отстъпление от демокрацията: Коя е Шейх Хасина?

Хасина е десетият министър-председател на Бангладеш - от юни 1996 г. до юли 2001 г., а след това от януари 2009 г. до 5 август 2024 г. Тя е дъщеря на Шейх Муджибур Рахман, бащата основател и първи президент на страната. След като служи общо над 20 години, тя е най-дългогодишният министър-председател в историята на Бангладеш. Преди да напусне поста си през 2024 г., е най-дълго служилата жена начело на правителство в света.

Когато Хасина става премиер след изборите през юни 1996 г., страната започва да отбелязва икономически растеж и намаляване на бедността, но министър-председателят не се задържа повече от един мандат.

Още: Студентски протести подпалиха Бангладеш: Над 100 убити за 5 дни (ВИДЕО)

По време на политическата криза през 2006-2008 г. Хасина е задържана по обвинение в изнудване. След освобождаването ѝ от затвора тя печели изборите през 2008 г. Шест години след това е преизбрана за трети мандат на избори, които са бойкотирани от опозицията и критикувани от международните наблюдатели. През 2017 г., след като близо един милион рохинги влязоха в страната, бягайки от геноцида в Мианмар, Хасина получи признание и похвала за това, че им е предоставила убежище и помощ.

Тя печели четвъртия си мандат след изборите през 2018 г., които са белязани от насилие и са обявени от редица наблюдатели за фалшифицирани.

По време на управлението ѝ Бангладеш преживява отстъпление от демокрацията. Human Rights Watch документира широко разпространени насилствени изчезвания и извънсъдебни убийства при нейното правителство. Много политици и журналисти са наказвани систематично и по съдебен път за оспорване на възгледите ѝ.

През 2021 г. "Репортери без граници" дава отрицателна оценка на медийната политика на Хасина за ограничаване на свободата на печата в Бангладеш от 2014 г.

Още: Заради смъртоносни протести: Бангладеш затваря университети (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес