Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Управляващата партия в Япония се размина с мнозинство на изборите

27 октомври 2024, 16:00 часа • 566 прочитания

Управляващата в Япония партия ЛДП (Либерално-демократична партия) не успя да получи мнозинство на предсрочните избори за първи път от 2009 г. насам, прогнозира националната телевизия NHK, което е удар за новия министър-председател Шигеру Ишиба.

Не беше ясно дали Либерално-демократическата партия на Ишиба ще успее да си осигури мнозинство в парламента заедно с дългогодишния си коалиционен партньор - партията „Комейто“, предаде БГНЕС.

67-годишният Ишиба встъпи в длъжност на 1 октомври, след като миналия месец бе избран за лидер на ЛДП, и свика предсрочни избори в рамките на няколко дни след встъпването си в длъжност. Самопризналият се за „маниак“ на тема отбрана и производител на модели на самолети си постави за цел на изборите коалицията да спечели мнозинство.

Още: И в Япония ще има предсрочни избори на 27 октомври: Премиерът разпусна парламента

Неизпълнението на тази цел би подкопало сериозно позициите му в ЛДП и би означавало да намери други коалиционни партньори или да оглави правителство на малцинството. Гласоподавателите в четвъртата по големина икономика в света са подложени на натиск от растящите цени и последиците от скандала с партийния фонд за рушвети, който помогна да бъде потопен предишният премиер Фумио Кишида. NHK прогнозира, че ЛДП ще спечели между 153 и 219 места, което е малко от необходимите 233 за мнозинство в 465-местния парламент. Заедно с „Комейто", за която се прогнозират 21-35 места, коалицията ще има между 174 и 254 места.

Конституционно-демократичната партия (КДП), ръководена от бившия министър-председател Йошихико Нода, ще спечели между 128 и 191 места, което е повече от 96, прогнозира телевизията. Ако официалните резултати се потвърдят, загубата на мнозинството на ЛДП ще бъде най-лошият резултат, откакто тя загуби властта преди 15 години.

На предишните парламентарни избори в Япония през 2021 г. ЛДП спечели самостоятелно мнозинство с 259 места във влиятелната долна камара на парламента. „Комейто" имаше 32. Проучванията на общественото мнение преди изборите сочеха, че ЛДП няма да успее да постигне мнозинство и дори че управляващата коалиция също може да се окаже с недостатъчно мнозинство.

Още: Новият японски премиер иска да повиши минималната заплата

Ишиба обеща да съживи изостаналите селски райони и да се справи с „тихата извънредна ситуация“, свързана с намаляването на населението на Япония, чрез мерки, благоприятстващи семейството, като например гъвкаво работно време. Но той отстъпи от позицията си по въпроси, сред които е разрешаването на брачните двойки да носят отделни фамилни имена. Освен това той назначи само 2 жени за министри в своя кабинет.

Той подкрепи създаването на регионален военен съюз по подобие на НАТО, който да се противопостави на Китай, въпреки че се съгласи, че това „няма да стане за една нощ“. ЛДП е една от най-успешните партии в демократичния свят - универсална партия, която е на власт през почти всичките 69 години, с изключение на 4.

Още: Новият японски премиер изрази желание за укрепване на съюза със САЩ

През 1993 г. ЛДП беше изхвърлена от властта за първи път след драматичното спукване на балона на активите в Япония през 80-те години и корупционен скандал. За последен път тя не е на власт между 2009 и 2012 г., когато за 3 хаотични години е заменена от лявоцентристката ХДП, която трябваше да се справи с ядрената катастрофа във Фукушима през 2011 г. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес