Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съжаляваме, ръцете ни са вързани: Монголия обясни защо не арестува Путин

03 септември 2024, 17:26 часа • 4689 прочитания

Монголия е в позиция на енергийна зависимост от Русия. Това е причината страната да не изпълни задължението си да арестува Владимир Путин за военните му престъпления при кацането му на монголска територия - задължение, което Монголия има като страна подписала Римския статут и членка на Международния наказателен съд. Това е обяснил говорител на монголското правителство пред Politico.

"Монголия внася 95% от своите петролни продукти и над 20% от електричеството от нашите непосредствени съседи. Тези доставки имат решаващо значение за гарантиране на съществуването на нашия народ“, е заявил говорителят.

Снимка: kremlin.ru

"Монголия винаги е поддържала политика на неутралитет във всички свои дипломатически отношения", настоява още монголският представител.  

Още: Конница като от времето на Чингис хан посрещна Путин в Монголия (ВИДЕА)

Монголия се намира на неудобно географско място между суперсилите Русия и Китай и се движи по дипломатическо въже, за да избегне обтегнати отношения с някоя от тях. 

Снимка: kremlin.ru

Факт е обаче, че като член на Международния наказателен съд Монголия има своите задължения - да съдейства съгласно разпорежданията на съда. Това, че Монголия се отклони от този си ангажимент, вероятно ще доведе до съдебно преследване, смята юридически експерт, цитиран от изданието. 

Европейският съюз, Украйна и международни правозащитни организации като Amnesty International по-рано призоваха Монголия да изпълни задълженията си.

Още: Путин кацна в Монголия, в Кремъл са спокойни, че арест няма да има (ВИДЕО)

Снимка: kremlin.ru

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес