Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ в преговори с Иран за примирие на всички фронтове? Разцепление между "Хизбула" и "Хамас"

09 октомври 2024, 10:13 часа • 3964 прочитания

САЩ и арабските държави са започнали тайни преговори с Иран за всеобхватно прекратяване на огъня с цел успокояване на всички военни фронтове в Близкия изток едновременно.

Още: Израел удари сирийската столица Дамаск, има загинали (ВИДЕО)

Израелският новинарски "Канал 12" съобщи, че Израел понастоящем не участва в инициативата, но че висши израелски служители са били информирани за нея. Телевизията отбеляза, че не е ясно как това ще се отрази на ситуацията в Ивицата Газа, която е по-сложна от останалите фронтове поради желанието на Израел да продължи да воюва дори след евентуално споразумение за заложниците и с "Хамас" В репортажа се допълва, че Израел все още не е съобщил на САЩ каква е позицията му по инициативата.

„В момента ние сме в позиция на сила. Прекратяването на огъня ще бъде при нашите условия, включително изтегляне на "Хизбула" отвъд река Литани и демонтиране на всички военни обекти на "Хизбула" в районите близо до границата“, е цитиран да казва високопоставен израелски служител: Резолюция на ООН къде трябва да е "Хизбула": Израел я цитира, докато бомбардира Ливан (ВИДЕО).

"Хизбула" вече не обвързва примирието в Ливан с това в Газа

Материалът, цитиран от израелските медии като The Times of Israel, e публикуван в момент, когато „Хизбула“ сякаш се отказа от искането си за примирие в Газа като условие за постигане на примирие в Ливан. Групировката даде сигнал, че отстъпва от обещанието си да продължи да се бие, докато Израел не спре офанзивата си срещу „Хамас“: САЩ: "Хизбула" започва да отстъпва.

Високопоставеният служител на "Хамас" Сами Абу Зухри заяви пред Reuters, че неговата терористична групировка все още е „уверена в позицията на "Хизбула", която свързва всяко споразумение със спиране на войната в Газа“. Въпреки това ливански правителствен служител, който отказва да бъде назован, каза пред агенцията, че "Хизбула" е променила позицията си поради множество фактори, включително масовото изселване на хора от основните избирателни райони, където живеят поддръжници на мюсюлманската шиитска групировка в Южен Ливан и южните предградия на Бейрут.

Още: Египет и Йордания подкрепиха Ливан

„Няма да обвързваме съдбата си със съдбата на Газа“, заяви в понеделник политикът ветеран от ливанските друзи Уалид Джумблат.

Официалният представител на „Хизбула“ Махмуд Кмати заяви пред иракската държавна телевизия в неделя, че групировката ще бъде „готова да започне да разглежда политически решения след спиране на агресията срещу Ливан“, като отново не спомена Ивицата Газа.

Снимка: Getty Images

Още: Нетаняху: Ликвидирани са наследниците на Насрала начело на "Хизбула"

Четвърта дивизия на израелската армия вече действа в Ливан

На 8 октомври Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) изпратиха четвърта дивизия в Ливан. Става дума за 146-та дивизия от резерва, която ще действа в югозападната част на страната за „целенасочени и ограничени“ сухопътни операции срещу "Хизбула". В момента под командването на 146-та дивизия действат 2-ра пехотна, 205-та бронирана и 213-та артилерийска бригада. Тази дивизия се присъединява към 91-ва, 36-та и 98-ма дивизия в Южен Ливан малко след като Израел обяви, че ще разшири сухопътните операции срещу "Хизбула" и създаде нова затворена военна зона в Западна Галилея. Според оценка на израелски военен кореспондент - вероятно има над 15 000 израелски войници, разположени да се бият в Южен Ливан, пише в днешния си анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Още: Северният израелски град Хайфа стана обект на най-масираната ракетна атака досега (ВИДЕО)

Байдън ще говори с Нетаняху за Иран

Междувременно стана ясно, че очакваният телефонен разговор между президента на САЩ Джо Байдън и израелския министър-председател Бенямин Нетаняху за обсъждане на плановете за нанасяне на удар по Иран ще се проведе днес, 9 октомври, съобщава The Times of Israel, цитирайки свой източник.

Въпросът, който е на дневен ред, е дали Израел да порази ирански ядрени обекти в отговор на атаката със 180-те балистични ракети от 1 октомври. Байдън вече обяви позиция против, докато ултранационалистически настроени министри и депутати зоват Нетаняху да предприеме именно този ход. Според експерти това все пак е малко вероятно - по-скоро целите ще са други: ЦРУ: Израел и Иран не искат пълномащабна война, но може да има грешни преценки.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес