Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски кораб е уловен на сателитни снимки да пренася балистични ракети от Иран

11 септември 2024, 17:27 часа • 2007 прочитания

Товарен кораб под руски флаг, за който се подозира, че превозва балистични ракети от Иран, е бил заснет на сателитни снимки. Той е акостирал на пристанище в Русия преди седмица, на 4 септември.

Украински източник заявява пред Sky News, че корабът Port Olya 3 е пренесъл около 220 балистични ракети с малък обсег през Каспийско море - доста пряк воден маршрут между Руската федерация и Ислямската република. Източникът добавя, че целта е ракетите да бъдат използвани във войната в Украйна.

Иран и Русия официално отричат да е имало доставка на балистични ракети за Москва, но ирански депутат вече призна, че такава пратка е станала факт. Financial Times писа, че става въпрос за над 200 ракети. Няколко западни държави вече наложиха санкции на Техеран по този повод, а Port Olya 3 е сред корабите в последния списък с наказателни мерки на САЩ.

Още: САЩ налагат санкции на Иран заради балистичните ракети, пратени на Русия

От Амирабад до Астрахан - сателитите хващат всичко

Сателитни снимки, анализирани от екипа на Sky News Data & Forensics, показват кораба на 4 септември в пристанище Оля в района на Астрахан - град в Южна Русия, на брега на Каспийско море.

Данните от проследяването на кораба показват, че Port Olya 3 е бил в иранското пристанище Амирабад само шест дни по-рано, на 29 август.

След пристигането си в Русия се предполага, че балистичните ракети Fateh-360, които са с обсег на действие над 110 км, са били натоварени на голям товарен влак. Не е ясно в каква посока са поели. Украинският източник заявява, че се предполага, че те ще бъдат изпратени на военен полигон "Ашулук" за тестове и допълнително обучение, преди да бъдат използвани на бойното поле.

Още: "Драматична ескалация": САЩ с първа реакция на балистичните ракети от Иран за Русия

Снимката на кораба в пристанището, заснета от сателит на Maxar, е направена в 06:51 българско време на 4 септември. Два дни по-късно друга сателитна снимка показва, че плавателният съд е напуснал пристанище Оля. От 29 август насам не са предоставяни никакви данни. Шест дни след последното споделяне на позицията корабът пристига в руското пристанище. Редовно виждаме как корабите изключват проследяването си, за да прикрият движението си. Транспондерите на AIS се изискват от Международната морска организация на всеки кораб с брутно тегло 300 или повече тона.

Още: След САЩ: Лондон, Париж и Берлин удрят по Иран заради балистичните ракети

В Каспийско море има все повече кораби с изключени транспондери - Иран и Русия продължават да търгуват с оръжия. Тази стратегия е наречена „тъмни пристанищни посещения“, пише Sky News. Наличните ограничени данни за проследяване показват, че Port Olya 3 редовно пътува между Иран и Русия.

Още: МВнР на Украйна: Дълбоко обезпокоени сме заради прехвърлянето на ирански ракети на Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес