Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пхенян официално обяви Южна Корея за враждебна държава. Ще праща ли Путин войски на Ким Чен Ун?

17 октомври 2024, 11:30 часа • 912 прочитания

Северна Корея официално призна Южна Корея за "враждебна държава" като вписа това в конституцията си. Както по-рано севернокорейският лидер Ким Чен Ун обеща, обединението на двете държави вече не е национална цел - именно в съответствие с това националното събрание на КНДР е приело промените в конституцията.

От своя страна Сеул категорично осъди промените в конституцията на северната си съседка и заяви, че въпреки всичко няма да се откаже от усилията си за мирно обединение, се казва в прессъобщение на Министерството на обединението на Южна Корея, цитирано от Reuters.

"Законни действия срещу вражеска държава"

Още: Има ли севернокорейски военни на фронта в Украйна?

Решението на Пхенян бе предшествано от взривяване на участъци от пътната и железопътна мрежа, свързваща страната с Южна Корея. На 15 октомври, севернокорейските военни вдигнаха във въздуха 60-метрови участъци от шосетата и жп линиите, водещи към Южна Корея като част от пълното блокиране и "поетапното отделяне на територията" на Северна от Южна Корея. В севернокорейските държавни медии това се определя като "законни действия срещу вражеска държава", а сателитни изображения, публикувани от компанията BlackSky, показват, например, пътя към град Кесонг, разкъсан от кратери от експлозиите. Северна Корея взриви път, свързващ я с Юга (ВИДЕО)

Споразумението вече не важи

Още през януари Ким Чен Ун призова за конституционни поправки за премахване на обединението като цел в отношенията с Южна Корея, като обвини Сеул в заговор със Съединените щати за унищожаване на комунистическия режим на Северна Корея.

Напрежението между Северна и Южна Корея нараства от миналата година, когато и двете страни обявиха, че подписаното през 2018 г. споразумение за облекчаване на военното напрежение вече не е валидно. Северна Корея рязко засили реториката си през последните дни, като обяви, че около 1,4 милиона младежи са подали молба да се присъединят или да се върнат в армията и обвини Сеул в "провокативно нахлуване с дронове", довело до "напрегната ситуация на ръба на войната", като обеща ответни действия. Още: Северна Корея твърди, че в армията ѝ са се записали 1,4 млн. младежи

Правителството на Южна Корея отказа да съобщи дали негови военни или цивилни са управлявали предполагаемите дронове. А южнокорейски граничари стреляха предупредително на юг от границата на 15 октомври в отговор на детонациите на Севера по пътищата и железопътните линии.

Готов ли е Путин да праща войски?

Междувременно анализатори си задават въпроса дали ако КНДР започне война срещу Южна Корея Русия ще бъде задължена да изпрати свои войски в помощ на Пхенян съгласно сключеното преди месеци споразумение между Путин и Ким Чен Ун.

Още: Русия е създала батальон със севернокорейци, те вече започнаха да бягат

Споразумението предвижда интензивно сътрудничество във всички сфери на сигурността, което означава, че в случай на война Русия ще е принудена да окаже помощ на своя съюзник, включително в жива сила.

Именно такъв неудобен въпрос бе зададен на 16 октомври на говорителя на руския диктатор Путин - Дмитрий Песков, по време на пресконференция. Журналистите поискаха да разберат дали Русия е готова да окаже такава помощ на КНДР. А Песков отговори, че всички формулировки в споразумението са недвусмислени и не изискват допълнителни пояснения. Вероятно това трябва да означава, че руският диктатор има готовност да изпрати свои войски в Северна Корея, ако е необходимо.

Още: Китай призова да се избягват нови ескалации на Корейския полуостров

Още: Ким Чен Ун очерта линиите за „незабавни военни действия“

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес