Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пекин отхвърли обвиненията на САЩ относно въоръжаването на Русия

20 февруари 2023, 11:38 часа • 2222 прочитания

Пекин се обяви срещу "неверните" твърдения на САЩ, че Китай обмисля да въоръжи Русия във войната ѝ срещу Украйна.

"Съединените щати, а не Китай, са тези, които безкрайно изпращат оръжия към бойното поле", заяви говорителят на китайското външно министерство. "Призоваваме Съединените щати сериозно да се замислят върху собствените си действия и да направят повече за облекчаване на ситуацията, да насърчават мира и диалога и да спрат да прехвърлят вината като разпространяват невярна информация."

По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в интервю за CBS, че Китай сега "обмисля да предостави смъртоносна подкрепа" на Москва, варираща "от боеприпаси до самите оръжия". Подобни коментари той направи и в поредица от интервюта от Германия, където в събота участва в Мюнхенската конференция по сигурността и се срещна с китайския си колега Ван Ий.

Отношенията между двете сили са обтегнати, след като Вашингтон свали китайски шпионски балон.

ОЩЕ: Какво се знае за мистериозните обекти, свалени от изтребители над САЩ и Канада?

Появиха се опасения, че Китай задълбочава връзките си с Русия въпреки конфликта - но Ван Ий заяви, че Пекин играе конструктивна роля и стои твърдо на страната на диалога. "Не приемаме соченето с пръст от страна на Съединените щати по отношение на китайско-руските отношения, а още по-малко принудата и натиска", заяви говорителят. "Посоката на Китай по въпроса за Украйна може да се обобщи с една фраза, а именно - настояване за мир и насърчаване на диалога." 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес