Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нарендра Моди пристигна в Киев: Сигнал към Путин, че Индия не му е даденост? (ВИДЕО)

23 август 2024, 10:41 часа • 1613 прочитания

През юли индийският министър-председател Нарендра Моди посети Москва и прегърна руския диктатор Владимир Путин. В същия ден Москва нанесе смъртоносни въздушни удари в Украйна, като порази най-голямата детска болница в страната.

Сега Моди пристигна на посещение в Киев, където му предстоят разговори с президента Володимир Зеленски. Той и неговите съветници може би смятат, че е време да опитат да поправят отношенията си с Украйна и Запада в по-широк смисъл, пише авторитетното геополитическо списание Foreign Policy.

Още: Индийският премиер, ръкувал се наскоро с Путин, отива в Украйна

Отклонение във външната политика

Пътуването до Киев може да бъде полезна първа стъпка по този път и в някои отношения бележи драматично отклонение във външната политика на Индия. Русия отдавна е надежден партньор за Ню Делхи, но след пълномащабното си нахлуване в Украйна през 2022 г. тя често не успява да изпълни ангажиментите си. Моди и индийският министър на външните работи решиха да предприемат дипломатическа авантюра, се казва още в статията.

Има редица възможни причини, поради които Моди реши да предприеме тази мисия. Може той и неговите съветници да са стигнали до заключението, че Москва вече не е способна да предоставя своевременно на Ню Делхи военната техника, от която Индия се нуждае. Страната не може да си позволи да живее с такава несигурност, особено предвид това, че заплахата от Китай не е намаляла.

Още: Путин и Моди решиха: Индийците, воюващи в руската армия в Украйна, се връщат у дома

Въпреки че Индия дълго време отхвърляше критиките на Запада за сътрудничеството си с Русия, служителите в Ню Делхи са достатъчно прозорливи, за да разберат, че търпението на САЩ е ограничено. Въпреки привидната храброст на Индия, че цени стратегическата си автономия, оставането в полезрението на Щатите също е един от външнополитическите ѝ приоритети и посещението на Моди в Киев може да отразява това, смятат от Foreign Policy.

Има вероятност Индия със закъснение да е осъзнала и друго важно нещо - пламенните ѝ усилия да държи Русия далеч от Китай са до голяма степен неуспешни. Нарастващата дипломатическа изолация на Москва с напредването на войната в Украйна означава, че ѝ остават малко стратегически партньори освен Пекин. Въпреки утвърдените във времето руско-индийски отношения Москва трябва да види, че Ню Делхи няма да изостави нарастващите си връзки с Вашингтон и Запада.

Още: Ключов избор пред Индия: Русия или САЩ?

Сигнал към Путин?

Срещата на Моди със Зеленски едва ли ще доведе до някакви значителни постижения. В най-добрия случай Индия би могла да предложи на Украйна някаква хуманитарна помощ. На световната сцена подобни символични жестове все пак са от значение, защото могат да изпратят важни политически сигнали.

Моди може би изпраща послание на Русия, че двустранните ѝ връзки с Индия не могат да се приемат за даденост. Като се имат предвид последните увертюри на Москва към друг индийски противник - Пакистан, и неуспеха на Русия да осигури отчаяно необходимите доставки на оръжие, Ню Делхи има основание да преразгледа зависимостта си от Москва. Парадоксално е, но подобно отдръпване от отношенията може да демонстрира степен на истинска стратегическа автономност във външната политика на Индия.

Последният фактор може да е изиграл роля за решението на Моди да посети Киев. В Украйна той вероятно ще представи страната си като потенциален посредник във войната. Предвид неотстъпчивостта на Русия - дипломатическите търсения на Моди може да се окажат безплодни, смятат от Foreign Policy. САЩ и Западът пък може да се отнесат скептично към способността на Моди да бъде честен посредник.

Bloomberg междувременно пише, че Индия ще предаде послания между Путин и Зеленски.

Още: Зеленски: Срещата на Моди с Путин е съкрушителен удар и огромно разочарование (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес