Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Майко, убих вече 10 души". Кадри за зверствата на Хамас

06 ноември 2023, 21:38 часа • 8631 прочитания

Семейството от кибуца Бе’ери в Израел е имало монтирана камера за видеонаблюдение в кухнята си – като мярка за защита от крадци. Две други камери показват терасата и прохода към сградата в двора.

Камерите са записали как терористите на Хамас убиват бащата на две момчета – на 6 и 8 години, които той се опитвал да скрие.

"Татко е мъртъв"

Още: ЕС отпуска още 25 млн. евро помощ на Газа

Терористите обаче откриват децата. Следващият кадър показва кухнята, където едно от момчета плаче. Чуват се думите му, произнесени на иврит: "Татко е мъртъв, татко е мъртъв. Защо аз съм все още жив?". По-малкото момче седи наведено над кухненската маса и казва, че вече нищо не вижда, защото терористите на Хамас са извадили едното му око.

В този момент в стаята влиза човек на Хамас, отваря хладилника и на спокойствие си отваря бутилка с кока-кола. Следващ кадър показва майката на момчетата, която е отвън на пътеката – там тя открива простреляния си мъж и припада.

С разрешение от роднините: 40-минутно видео

Това са само някои от кадрите в едно 40-минутно видео, което бе показано пред журналисти в посолството на Израел в Берлин. Вероятно има още стотици минути на кадри с подобно съдържание от камерите за наблюдение, от смартфоните на жертвите, от социалните мрежи, от камерите в автомобилите на терористите и от тези, които те носят по дрехите си. Някои от записите са направени от израелските сили за сигурност, пристигнали на местопрестъпленията.

Още: САЩ разполагат ядрена подводница в Близкия изток

Това са кадри, които напомнят за някоя зловеща компютърна игра на убийци. Но е реалността. След прожекцията в помещението на посолството настъпва мъртвешка тишина – за дълго време. Образите далеч надхвърлят онова, което дори журналисти, които са свикнали да виждат военни конфликти, смърт и насилие, могат да си представят.

Филмът, монтиран от подобни видеозаписи, бе прожектиран и пред международни медии в Израел, Ню Йорк и в посолството в Лондон под заглавие "7 октомври - зверства на Хамас, избран суров материал").

Роднините на жертвите са се съгласили записите да бъдат показани, но само при условие, че присъстващите няма да правят снимки и записи на звук от филма, за да бъде защитена личната сфера на жертвите и близките им.

Изгорени трупове, насилвани бебета

Още: Застреляха 16-годишен палестинец в Йерусалим, ранил с нож полицаи

Някои от кадрите прекъсват внезапно – защото границата на поносимостта на близките на жертвите явно е била прехвърлена. Други материали все още са част от разследването и не могат да бъдат показвани публично, обяснява Олга Полякова, военно аташе в посолството в Берлин. Тя потвърждава, че терорист на Хамас е извадил окото на едно от момчетата в кибуца Бе'ери. След прожекцията остава неясно дали момчетата и майка им са останали живи.

Терористите подпалват някои от жертвите си, за това свидетелстват снимки на обгорените тела. Има детски трупове, а върху лицата на бебета са изписани гримаси на ужас, явно причинени от брутално насилие. Камерите на терористите са записали как те проследяват жителите на кибуците и ги разстрелват.

Отчаяние и ужас: Нападението срещу фестивала "Супернова"

Филмът включва и няколко видеозаписа от нападението срещу транс фестивала "Супернова" в пустинята Негев. Те вече бяха разпространени в социалните мрежи. Частните и непубликувани кадри от смартфоните на жертвите обаче създават още по-ужасяващо впечатление. Вижда се как зрители на фестивала се опитват да се скрият, как бягат през полето и търсят защита зад една стена, а ужасът е изписан по лицата им. Но терористите са просто навсякъде.

Още: "Хамас" с цяла серия пробни атаки преди 7 октомври. Ракетните му установки - край детски басейни и увеселителни места

Наличен е и добре известният видеоматериал с починалата германка Шани Лук, която лежи неподвижно върху един пикап на терористите. Ясно се вижда огромната кървяща рана на главата ѝ. Немислимо е да се оцелее след подобно нараняване.

А след това идва ред и на друг ужасяващ кадър: виждат се 138 трупа пред една палатка от фестивала."Супернова". Това са по-малко от 10% от общия брой на убитите при атаките на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

Запис на терористите от Хамас: "Майко, убих повече от десет"

Израелската армия съобщи, че разполага с аудиозаписи, на които терористите и техните командири в ивицата Газа дават заповеди да се убиват израелци и убийствата да бъдат заснемани. В един от тези записи се чува как терористът крещи по телефона: "Майко, убих повече от десет. Майко, синът ти е герой!". Отговорът също е записан: "Убивай! Убивай! Убивай!".

Още: Израел напредва в Газа, но се увеличават и убитите израелски войници (ВИДЕО)

Смартфони на терористите от Хамас показват селфита на усмихнати, смеещи се мъже, много от които са под 30 години, които се снимат пред телата на жертвите, а наоколо се чуват радостни възгласи.

Терористите са искали да "покажат, че именно те са извършили всичко това", казва израелският посланик в Германия Рон Прозор. „Израел е обявил война на Хамас, а това е и война за образите. Но колкото повече време минава, толкова по-силно тези кадри ще потъват в забрава", казва Прозор.

 

Източник: Дойче веле

Още: Войната в Израел: Унищожителен удар по линейка, според Тел Авив е била с бойци на Хамас (ВИДЕО)

Експерт от ООН: Срещу себе си "Хамас" има държава, която този път е решена да стигне докрай

Град Газа е обсаден. ООН говори за здравна катастрофа

Хамас готов да освободи всички заложници: Ето условието

Корабът "Рожен", който беше блокиран в Израел, акостира във Варна

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес