Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лидерът на "Хизбула" е мъртъв или ранен: Слухове след поредната атака на Израел (ВИДЕО)

28 септември 2024, 07:30 часа • 2061 прочитания

Израелската армия обяви, че е убила няколко командири на "Хизбула" в Южен Ливан, предаде Франс прес.

Атаката е била извършена от изтребители. В изявлението, публикувано в "Телеграм", пише, че при нападението са били убити командващият ракетното подразделение на "Хизбула" Мохамед Али Исмаил, неговият заместник "и други терористи".

Израелската армия не даде повече подробности. За момента няма реакция от страна на ливанската групировка. Но се появиха слухове, че сред убитите е и Хасан Насрала, лидерът на "Хизбула". Има и непотвърдени данни, че Насрала не е бил убит, а е само ранен след поредната израелска въздушна атака, чиято цел е бил бункер в Бейрут.

Още: Журналист: Имаше податки, че Израел готви атака срещу ръководството на Хизбула

Противоречива информация

Снощи Израел нанесе въздушни удари в южни предградия на Бейрут, включително по централата на "Хизбула". По последни данни на ливанските власти при атаките в столицата са били убити най-малко шестима души.

По информация на няколко израелски медии ударът по централата на "Хизбула" е имал за цел да ликвидира нейния лидер Хасан Насрала. Според близки до групировката източници, цитирани от АФП и Ройтерс, той обаче е невредим, уточнява БТА. От иранска страна се появи съобщение, че се прави проверка къде и в какво състояние е Насрала.

Още: Израел удари щабквартирата на "Хизбула" (ВИДЕО)

Израелската армия обяви още, цитирана от Франс прес, че е нанесла удари по оръжейни складове на "Хизбула" в южни предградия на Бейрут. Групировката отрече израелските твърдения, че съхранява оръжия в жилищни сгради.

Операцията е извършена от 119-та ескадрила "Бат" на израелските военновъздушни сили - използвани са изтребители F-16i, известни с името "Суфа" (Буря). Самолетите са изхвърлили тонове боеприпаси. Израел извърши бомбардировката, докато премиерът на страната Бенямин Нетаняху беше в Ню Йорк, на американска земя, съобщи The Jerusalem Post. Появиха се и снимки как Нетаняху нарежда по телефона операцията да бъде стартирана.

Националната новинарска агенция (ННА) на Ливан съобщи за 11 израелски въздушни атаки в южни предградия на Бейрут тази нощ до момента. Стотици семейства избягаха от тези квартали, които са бастион на "Хизбула", отбелязва АФП. Фоторепортери на новинарската агенция съобщиха за интензивни удари по южни предградия на Бейрут тази нощ.

Израелската армия съобщи още, че нанася удари по "терористични цели" на "Хизбула" в района на южния ливански град Тир. Комюникето не съдържа подробности. 

Още: Насрала: Израел прекрачи всички червени линии

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес