Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как Китай може да превземе Тайван, без дори да има нужда да нахлува

22 юни 2024, 23:58 часа

Китайската армия може да изолира Тайван, да съсипе икономиката му и да накара острова да се подчини на волята на управляващата комунистическа партия в Пекин, без да даде дори един изстрел. Това предупреди Центърът за стратегически и международни изследвания (CSIS) - мозъчен тръст, базиран във Вашингтон.

Реклама

Анализаторите и военните стратези отдавна се фокусират върху две ключови опции, с които разполага Китай срещу острова – пълномащабна инвазия или военна блокада.

Но CSIS смята, че има и трети вариант, който ще направи много по-трудно противодействието на САЩ и други демократични държави съмишленици. Този вариант е да постави острова под карантина, пише CNN.

Още: "С голи ръце": Филипински войници се биха с китайската брегова охрана (ВИДЕО)

Китайската брегова охрана, нейната морска милиция и различните полицейски и морски служби за сигурност на Пекин могат да инициират пълна или частична карантина на Тайван като прекъснат достъпа до пристанищата му и спрат жизненоважни доставки - напримeр, на енергоносители, за да не достигнат до 23-те милиона души на острова, се казва в наскоро публикувания доклад от CSIS.

Още: Тайван: 12 китайски самолета проникнаха във въздушното пространство на страната

Според авторите на доклада в този случай военноморските, въздушните и сухопътните части на Народната освободителна армия на Китай дори няма да се наложи да водят активни действия, а евентуално само спомагателни и поддържащи.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес