Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел започва война с Иран: Какво ще направят Русия и Китай?

16 октомври 2024, 07:30 часа • 7142 прочитания

Според НАТО не само Близкия изток, но и целият свят е изложен на риск предвид нарастващото партньорство на Иран с Русия, Китай и Северна Корея - поради техните колективни усилия за съпротива спрямо настоящия световен ред, изграден от САЩ и техните партньори след Втората световна война.

Но дали Русия ще вземе страна, ако конфликтът между Тел Авив и Техеран ескалира, като се има предвид, че тя се стреми сирийската арена, където споделя влияние с Иран, да остане неутрална?

Ще успее ли Китай, който работи за деескалация на ситуацията в Близкия изток без особен успех и се опитва да контролира границите на конфликта, да осигури енергийните доставки, необходими за икономическото развитие на страната, както и да подсигури сигурността на своите икономически и инвестиционни интереси в региона? Още: Нетаняху: Ще действаме срещу Иран само въз основа на националния си интерес

Ще се включи ли Вашингтон в потенциална война между Техеран и Тел Авив? Ще бъдат ли подкрепени Москва и Пекин от своя ирански съюзник за постигане на целите си в Украйна и Тайван, както и общите им цели за създаване на многополюсен свят? Или, както миналата година, ще бъде възможно да се избегне мащабна регионална война? 

"Със сигурност ще се намесим"

Русия прекъсна предишните топли отношения с Израел, за да се сближи с Иран, който я подкрепя във войната в Украйна, пише The Atlantic. Украйна е друга гореща точка наред с войната в Газа. Руско-иранската пропаганда сочи: Украйна и Израел са марионетки на Запада, защитаващи еднополюсния свят. Киев и Тел Авив не могат да запазят позициите си без външна подкрепа. 

Иран и Северна Корея подкрепят Русия във войната в Украйна. Москва от своя страна подкрепя проиранския режим в Сирия и наскоро подписа споразумение за сигурност с Пхенян. Между другото, "Хамас" високо цени Северна Корея и я смята за "част от (нашия) съюз". От своя страна Пекин не доставя оръжие на никоя от страните във войната в Украйна, но осигурява индустриална и технологична подкрепа за военните усилия на Русия. Обявявайки "безгранично" партньорство с Москва, Китай помага на руската икономика да устои на западните санкции. Още: Изтече информация какво е казал Нетаняху на Байдън за очаквания удар по Иран

Алекс Ватанка, директор на програмата за Иран в Института за Близкия изток (MEI), коментира, че израелският премиер Бенямин Нетаняху се стреми да унищожи опонентите си с регионална война, подкрепяна от Вашингтон и европейските столици. От друга страна обаче, стратегическите съюзници на Иран - Русия и Китай - се въздържат от подкрепа на Техеран.

Наистина ли Москва и Пекин ще останат настрана, както очаква Ватанка? Или той греши по този въпрос, както и със скептицизма си относно иранското "възмездие" за убийствата на шефа на Политбюро на "Хамас" Исмаил Хания, лицето на "Хизбула" Хасан Насрала и заместник-командира на елитните сили Кудс на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC) Абас Нилфорушан?

Ахмед Дакшан, египетски изследовател в областта на историята и международните отношения, директор на отдел в Центъра за арабско-евразийски изследвания, пише на личната си страница в платформата "X": "Руснаците казаха на иранците: "Ние не сме страна в този конфликт, освен това сирийският фронт трябва да бъде неутрализиран, но ако Америка се намеси и ви удари, ние няма да оставим това без отговор и ще ви предоставим всякаква военна и техническа подкрепа без колебание или ограничения!"

Дакшан призна пред Raseef22, че лично е получил тази информация от надеждни източници в Русия, като посочи, че Москва вече е доставила руски системи за противовъздушна отбрана С-400 на Иран. Това стана в рамките на двустранно споразумение, сключено след избухването на руско-украинската война. Техеран, освен че доставя дронове на Москва, се договори с нея и за стартиране на съвместно производство на дронове в Казан с участието на ирански специалисти - икономическата зона "Алабуга". Още: ООН остава силно загрижена за инцидентите с миротворци в Ливан

Според Дакшан, руският секретар на Съвета за сигурност Сергей Шойгу наскоро посетил Техеран, където уверил своите домакини: "Ако САЩ се намесят и ударят Иран, Русия със сигурност ще бъде на ваша страна - политически, дипломатически, военно и технически, ясно, открито и недвусмислено." Египетският изследовател счита, че Москва не иска Иран или "Хизбула" да бъдат победени в тази война, посочвайки важната роля на "Хизбула" за руската стратегия в района на Източното Средиземноморие.

Преди почти година, според The Wall Street Journal, конфронтацията между Израел и "Хамас" застраши не само с регионална война, но също така можеше да повлияе на глобалния баланс на силите, облекчавайки натиска върху Русия и отваряйки нови възможности за Китай. "Руснаците са изключително заинтересовани да позволят на конфликта в Израел да продължи възможно най-дълго. Това ще бъде победа за руснаците в Украйна, както тактически, така и стратегически, и ще укрепи позицията им срещу западния свят", заяви литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис.

Бившият министър-председател, а сега президент на Финландия Александър Стуб добави в интервю за The Wall Street Journal: "Това, което виждаме сега, е част от промяна в световния ред: когато Съединените щати оставят празно място от влияние, някой се счита длъжен да се опита да запълни този вакуум." Още: Ще се намеси ли Русия във войната в Близкия изток: Говори журналистът Чавдар Стефанов (ВИДЕО)

Сарбаст Наби, професор по философия в университета Коя в Ербил, повтори тази гледна точка, като посочи желанието и усилията на Русия и Китай да поставят САЩ в неудобно положение в Близкия изток и да окажат натиск върху тях с помощта на Иран. Следователно те ще насърчават и тласкат Техеран да се изправи срещу САЩ, но без Иран да влиза в директна война. "Руснаците са много предпазливи относно прякото намесване във война (очевидно предвид факта как руската армия се мъчи като грешен дявол в Украйна и има нужда от помощ от Северна Корея и Иран, за да върви напред), докато китайците са по-заинтересовани от доминиране на пазарите и укрепване на икономическото си влияние, отколкото от започване на войни", твърди Наби.

Наби, в разговор с журналисти от Raseef22, сравни Русия и Китай с "дебнещи хиени", които не убиват веднага плячката си, а чакат тя да отслабне. Сега те наблюдават как САЩ постепенно губят влияние в Персийския залив. Те чакат подходящия момент да се нахвърлят и да изместят Съединените щати. Технологиите и икономиката са за Китай, а сигурността за Русия. Наби добави, че Техеран е предоставил на Москва правото да използва някои от неговите бази в Персийския залив.

Глобална виртуална война 

"Русия не иска широкомащабна война между Израел и Иран. Но ако това се случи и Америка застане на страната на Израел, тогава Москва няма да има друг избор, освен да подкрепи Иран, въпреки че не иска това. Руската дипломация не иска да се стигне до точката, в която да бъде принудена да избира страна, но колкото по-бързо се разширява този конфликт, толкова по-голям натиск изпитва Москва", отбелязва Хана Ноти, експерт по Русия и Близкия изток. Още: Израел не може да победи Иран, “Хизбула“ и “Хамас“: Говори журналистът Калоян Константинов (ВИДЕО)

Освен това ситуацията в региона може да се превърне в катализатор за появата на други конфликти. "САЩ изпратиха грешни сигнали на грешните съюзници в грешния момент, което доведе до излизане на ситуацията извън контрол и влошаване. Следователно многоточкови конфликти вероятно неизбежно ще възникнат по-късно", предполага Сун Деган, директор на Центъра за Близкоизточни изследвания в университета Фудан в Шанхай.

По-рано Haaretz съобщи, че войната между Израел и "Хамас" се е превърнала в световна виртуална война. Иран, Русия и Китай използват своите държавни медии и най-големите социални мрежи в света, за да подкрепят "Хамас" и да подкопаят Израел. "Тези страни са в геостратегическа конкуренция с Вашингтон и разбират, че когато Израел, основният съюзник на Белия дом в Близкия изток, бъде въвлечен в такава война, това отслабва Съединените щати“, каза служителят в Пентагона Майкъл Доран.

И Иран, и Израел се борят за геополитическо влияние в региона и това, според Наби, е тайната на напрежението между двете страни. "Но има нещо повече от това: нови данни показват, че Техеран може да има 10 ядрени бойни глави в своя арсенал до април 2025 г." Израелският премиер Бенямин Нетаняху на свой ред се убеди, че САЩ не планират да започват война с Иран, затова прави всичко възможно да ги провокира. 

Администрацията на президента Джо Байдън прекрасно разбира намеренията на Израел и избягва включването в конфликта по всякакъв възможен начин. Това се доказва от изявлението на Байдън, че не иска Тел Авив да нанася удари по ирански ядрени обекти като отмъщение за втората масирана ракетна атака на Иран. Още: Израел иска да въвлече САЩ във война: Говори арабистът Виктор Лилов (ВИДЕО)

Съперниците на Вашингтон отново се борят за влияние в Близкия изток, твърдят от института "Роналд Рейгън". От края на 2010 г. Вашингтон формулира външна политика, основана на променящите се приоритети. Той отказа да участва във войни и реши да се съсредоточи върху Индо-тихоокеанския регион, за да противодейства на възхода на Китай, който ограничи ролята на САЩ в Близкия изток. Напоследък обаче американските политици осъзнаха, че стратегическата конкуренция с Китай и Русия е глобална по природа и Близкият изток играе ключова роля в нея. В този контекст военната операция на Русия в Сирия (2015 г.) даде възможност на Русия, както и на нейните регионални партньори, да се противопоставят на западния икономически и политически натиск.

Интересът на Китай към Близкия изток се ръководи не само от икономически интереси, но и от съперничество с Вашингтон. Китай се стреми да повиши авторитета си на световната сцена и в същото време да подкопае влиянието на САЩ. Споразумение между Иран и Саудитска Арабия за възстановяване на дипломатическите и икономически връзки, сключено през март 2023 г. с подкрепата на Пекин, сигнализира на Вашингтон, че Китай възнамерява да играе по-голяма политическа роля в Близкия изток, пише още Raseef22.

Според Дакшан обаче Пекин няма какво да предложи на Техеран във военно отношение, ако конфликтът между Иран и Израел ескалира. Техеран най-вероятно ще бъде обект на масирани ракетни атаки от Тел Авив или Вашингтон, което ще наруши доставките на петрол. Всичко, което Китай може да предложи, е политическа подкрепа. Египетският изследовател е убеден, че Китай, който е до голяма степен зависим от иранския петрол, ще пострада най-много от атаките срещу ирански петролни съоръжения. Атаките срещу Иран и неговите петролни съоръжения могат да бъдат последвани от затваряне на Ормузкия пролив и съответно прекратяване на доставките на петрол и газ от Персийския залив, което би имало изключително негативно въздействие върху китайската икономика. Още: Руски подигравки за иранските хвалби за 25 унищожени израелски F-35

Автор: Амар Джало 

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес