Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел показа недоволство от САЩ по отношение на Иран

24 октомври 2013, 09:31 часа • 19841 прочитания

Израелският министър по стратегическите въпроси Ювал Щайниц призна днес за съществуването на "малки разногласия" между Израел и САЩ по въпроса за ядрената програма на Иран, предаде БГНЕС.

"Ние с американците по принцип виждаме по еднакъв начин целта да се попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, но що се отнася до начините да се постигне това, понякога има "малки различия"", заяви пред публичното радио Щайниц, приближен на премиера Бенямин Нетаняху, по време на посещение в САЩ. Той обаче не навлезе в подробности по въпроса.

Министърът все пак подчерта, че "в никакъв случай не трябва да се отслабват санкциите срещу Техеран, докато не бъде постигнато споразумение, гарантиращо 100%, че страната няма да се сдобие с ядрено оръжие". На въпрос дали Иран може да използва атома за граждански цели, Щайниц посочи, че Израел би се съгласил с това при условие, че Техеран се откаже да произвежда обогатен уран и да го доставя от други страни.

Междувременно израелският министър на жилищното строителство Ури Ариел заяви днес, че иска да удвои броя на жилищата в заселническата колония в централната част на палестинския град Хеброн, на Западния бряг на река Йордан.

Ариел, който е член на националистическата партия Еврейски дом, която пледира за колонизация на палестински територии, се обяви за стартиране на "конкретна програма за изграждане на 100 жилища в Хеброн". "Терените за това съществуват и ние подготвяме проекта. Надяваме се идната година да започнем строителството", добави министърът. Около 190 000 палестинци живеят в Хеброн, най-големият град на Западния бряг, в атмосфера на постоянно напрежение с настанените в анклав в центъра на града близо 700 евреи.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес