Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел и Египет ще позволят на американците да напуснат Газа

14 октомври 2023, 13:37 часа • 15248 прочитания

САЩ, Египет и Израел се споразумяха да позволят на гражданите на САЩ да напуснат ивицата Газа през ГКПП Рафа в събота, докато Израел извършва удари срещу Хамас, каза американски официален представител.

Още: Войната в Израел: В очакване на сухопътна офанзива в Ивицата Газа (ВИДЕО)

Двамата американски партньори се съгласиха да оставят отворен единствения пропускателен пункт от Газа до Египет от 12:00 ч. до 17:00 ч. (съвпада с българското време), каза американски служител, придружаващ държавния секретар Антъни Блинкен на регионална обиколка. Служителят каза, че САЩ все още нямат потвърждение, че споразумението се прилага, „но намерението е то да бъде реализирано“.

Катар, където Блинкен беше на посещение в петък, също участва в споразумението, като разчита на Хамас, с която има тесни връзки, да позволи напускането, каза служителят. Той добави, че 500-600 граждани на САЩ в ивицата Газа са потърсили информация за напускане на блокираната територия. Служителят не знае дали други чуждестранни граждани са успели да напуснат.

Още: Камиони за сладолед като морги: Болница в Газа се задъхва

Израел предупреди над 1 млн. души да бягат от северната част на блокираната Ивица Газа, тъй като подготвя възможна сухопътна инвазия след смъртоносната атака на Хамас преди седмица. Американски служители по-рано изразиха готовност да съдействат на хората да избягат в Египет, но се отказаха, след като видяха ограничена подкрепа в региона. Вместо това те казаха, че приоритет ще бъде напускането на американските граждани.

Още: Русия се мъчи да поеме юздите за Израел, Саудитска Арабия се разгневи

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес