Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Ислямска държава" уби офицери на "Хамас" в Газа, има извънредно положение

28 август 2019, 07:37 часа • 4614 прочитания

Атентаторите-самоубийци, за които се смята, че са част от "Ислямска държава" (ИД), нападнаха два полицейски контролно-пропускателни пункта в Газа, убивайки трима палестински офицери, предаде BBC.

Атаките са след скорошна операция на "Хамас", която контролира Газа, срещу бойци, свързани с ИД. Един от атентаторите, извършили атаките, преди това е бил задържан, твърди BBC, предаде БГНЕС.

След атаките беше обявено извънредно положение.

Двама полицаи са убити, а трети палестинец е ранен при първата бомба, която е избухнала от мотоциклет в близост до полицейски контролен пункт.

Втората експлозия, по-малко от час по-късно, е убила друг служител и е ранила няколко души на друг контролен пункт, съобщиха от палестинското вътрешно министерство.

Силите за сигурност разположиха стотици военни по основните пътища в ивицата Газа след атаките.

"Хамас" се сблъсква с периодично вътрешно противопоставяне от по-твърди ислямистки бойци - включително тези, свързани с ИД - и наскоро освободи членове на екстремистки фракции като жест на добра воля.

"Хамас" иззе контрола над Газа от президента на Палестинската администрация Махмуд Абас по време на гражданска война през 2007 година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес