Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Ислямска държава" разширява териториите под свой контрол в Северн Ирак

07 август 2014, 19:37 часа • 16649 прочитания

Екстремистите от „Ислямска държава” разширяват териториите под свой контрол в северната част на Ирак, те превзеха още градове и закрепиха присъствието си в близост до земите на кюрдите, пише Cyprus Mail.

Настъплението на джихадистите принуди хиляди християни да напуснат домовете си. „Ислямската държава” е много по-радикална организация от „Ал Кайда” и разглежда мюсюлманите шиити, християните и религиозната общност на йезидите като врагове.

Групировката оповести, че е превзела 15 града в Северен Ирак и контролира стратегически важния Мосулски язовир на река Тигър.

Кюрдите твърдят, че язовирът е под техен контрол, но очевидци твърдят, че черното знаме на „Ислямска държава” се вее над стената на язовира, което означава, че джихадистите контролират доставките на вода и електричество в региона и могат да наводнят множество големи градове.

Екстремистите нанесоха тежко поражение на кюрдите през почивните дни, като десетки хиляди йезиди, членове на древна религиозна общност, бяха принудени да напуснат домовете си и да потърсят убежище в планините. Много от тях бяха обсадени от екстремистите в планината Синджар, като част от бегълците бяха спасени в четвъртък.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес