Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран изнудва Запада: Ядрено оръжие с помощ от Русия, но и рестарт на ядрените преговори

17 септември 2024, 11:14 часа • 1485 прочитания

Иран сформира условия за създаване на ядрено оръжие, а в същото време продължава да дава сигнали за готовността си да възобнови ядрените преговори със Запада.

Ядреното сътрудничество между Иран и Русия

Според неназовани западни представители, цитирани от Bloomberg, Русия е увеличила сътрудничеството си с Иран в областта на ядрената енергетика през последните месеци в съответствие с иранските "амбиции за сдобиване с атомно оръжие“. Не е ясно дали западните представители са имали предвид, че Иран е решил да произведе ядрено оръжие, или че се стреми да развие способност за създаването му, без да има решение да го произведе, анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Още: Териториални спорове: Русия върви по тънък лед в отношенията с Иран

Западните служители заявяват, че президентът на САЩ Джо Байдън и британският министър-председател Киър Стармър са обсъдили на 13 септември как Русия може да споделя с Иран ядрени технологии и тайни в замяна на това Техеран да предостави на Москва балистични ракети. Наскоро Ислямската република прати на Русия над 200 балистични ракети с малък обсег „Фатех-360“: След САЩ: Лондон, Париж и Берлин удрят по Иран заради балистичните ракети.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви на 10 септември, че „Русия споделя технологии, които Иран търси (...), включително по ядрени въпроси". Руският диктатор Владимир Путин твърди, че Иран и Русия са увеличили „мирното ядрено сътрудничество“ - той каза това по време на среща със секретаря на иранския Върховен съвет за национална сигурност Али Акбар Ахмадиан в Санкт Петербург на 12 септември.

Още: Руски кораб е уловен на сателитни снимки да пренася балистични ракети от Иран

Иранският президент иска да възобнови ядрените преговори

Едновременно с това администрацията на иранския президент Масуд Пезешкиан продължава да сигнализира за готовността си да възобнови ядрените преговори със Запада.

Още: Върховният лидер на Иран отвори вратата за ядрени преговори със САЩ

Ръководителят на Организацията за атомна енергия на страната Мохамад Еслами подчерта, че президентът иска да „разшири конструктивното взаимодействие“ с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) - каза го по време на речта си на 68-ата Генерална конференция на МААЕ във Виена вчера, 16 септември.

Снимка: Масуд Пезешкиан, Getty Images

Отделно Пезешкиан обяви, че Иран може да започне преки преговори със САЩ, ако Вашингтон се откаже от „враждебната“ си политика спрямо Техеран. Тези изявления не противоречат непременно на нарастващото ядрено сътрудничество на Иран с Русия, анализират от ISW. Ислямската република би могла да потърси руска помощ за ядрената си програма, за да се опита да увеличи натиска върху Запада и да изгради лостове в бъдещи преговори.

Още: Новият президент на Иран поиска диалог с ЕС и съживяване на ядрената сделка

През 2018 г., по време на мандата на Доналд Тръмп, САЩ едностранно се оттеглиха от ядреното споразумение с Иран, постигнато през 2015 г. Сделката имаше за цел да ограничи ядрената дейност на Техеран. В рамките на постигнатото споразумение от 2015 г. Ислямската република се съгласи да замрази ядрената си програма в замяна на отмяната на тежките международни санкции. След оттеглянето на САЩ и повторното налагане на санкциите режимът в Техеран постепенно започна да не спазва собствените си ангажименти по споразумението.

Страните по сделката с Иран от 2015 г. виждаха в нея най-добрия начин да спрат Техеран да създаде ядрена бомба - цел, която страната отрича да следва. Франция и Германия също бяха страни по споразумението заедно с Великобритания, Китай и Русия.

Опасенията, че Иран може да създаде ядрено оръжие във всеки един момент, са реални.

Още: Русия, Китай и Иран молят Запада да върне иранската ядрена сделка

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес