Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ирак унищожил "военния министър" на ИД

06 януари 2016, 16:57 часа • 4536 прочитания

Иракски военни съобщиха, че в резултат на удар на ВВС в провинция Анбар са успели да унищожат изпълняващия ролята на "военен министър" в структурата на групировката "Ислямска държава".

"Убит е така нареченият "министър на войната" на ИД заедно с трима бойци, които го съпровождаха, в резултат на авиоудар на ВВС на Ирак в района на Барвана близо до град Хадиса в провинция Анбар", съобщило информационното бюро на военното командване на страницата си във Facebook.

В края на декември информационното бюро заяви, че в Ер Рамади са успели да заловят "финансовия министър" на групировката.

По данни на тв "Ал-Арабия" убитият министър се казвал Самер Мохамед Матлуб ал-Махлави или "Абу Муаз". Заедно с него бил ликвидиран един от водещите главатари на ислямистите в западен Ирак – Хадван ар-Рави.

Иракската армия води активни бойни действия срещу терористите в провинция Анбар с подкрепата на ВВС, бойците от народното опълчение и авиацията на международната коалиция начело със САЩ. Едно от главните огнища на противостояние е центърът на провинцията Ер-Рамади, който е освободен поне 80%.

"Ислямска държава" днес се явява една от главните заплахи за световната сигурност. За три години терористите са успели да завземат значителни територии от Ирак и Сирия. Освен това те се опитват да разпространят своето влияние в страните от Северна Африка, по-конкретно в Либия.

По различни оценки контролираната от ИД територия достига 90 000 квадратни километра. Данните за числеността на екстремистката групировка също варират – от 50 000 до 2000, припомня РИА Новости.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес