Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И в приятелска Йордания Джаред Къшнър не получи безусловна подкрепа за плана си за Близкия изток

01 август 2019, 06:20 часа
Реклама

Съветникът на американския президент Доналд Тръмп и негов зет Джаред Къшнър се срещна с краля на Йордания Абдула II в Аман, за да обсъди плана на САЩ за израелско-палестинския мир - т.нар. план "Маршал" за Близкия изток, предаде БГНЕС.

Двамата обсъдиха "усилията за решаване на израелско-палестинския конфликт", се казва в изявление на йорданските власти, като се добавя, че Къшнър "е на посещение в Йордания на обиколка, която включва редица страни в региона".

Икономическите аспекти на инициативата бяха лансирани през юни от Кушнър по време на конференция в Бахрейн, на която беше заявена перспективата за инвестиции от 50 млрд. долара в застоялата палестинска икономика. Но засега планът не успява да засегне ключови въпроси като създаването на независима палестинска държава, израелската окупация и правото на палестинците да се връщат в домовете, от които са избягали или са изгонени след създаването на Израел през 1948 година.

Доналд Тръмп предприе историческа стъпка за признаване на оспорвания Йерусалим за столица на Израел, а Къшнър предложи в мирния план да не се споменава палестинска държава.

По време на срещата крал Абдула подчерта "необходимостта от постигане на справедлив и траен мир, за да се гарантира създаването на независима палестинска държава ... с Източен Йерусалим като нейна столица, живееща в мир и сигурност заедно с Израел", гласи официално изявление, цитирано от АФП. Той каза, че всеки мирен план трябва да се основава на подкрепеното от международното "споразумение между две държави" и в съответствие с Арабската инициатива за мир от 2002 година. Инициативата призова Израел да се оттегли от всички окупирани през 1967 година земи в замяна на нормализиране на отношенията между всички арабски държави и Израел.

Къшнър беше придружен от пратеника за Близкия изток на Тръмп Джейсън Грийнблат. Служител в администрацията на Тръмп каза по-рано този месец, че Къшнър ще се върне в Близкия изток за по-нататъшно прокарване на плана, но не даде подробности за очаквания му маршрут.

Йордания - една от двете арабски държави, сключили мирен договор с Израел, има население от 9,5 милиона души - повече от половината от тях с палестински произход.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес