Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хизбула изстреля 320 "Катюши" към Израел, Нетаняху свика спешно съвещание

25 август 2024, 08:32 часа • 5587 прочитания

Хизбула изстреля стотици ракети и дронове срещу Израел в неделя като отмъщение за убийството на висш командир в Бейрут миналия месец, предаде Ройтерс. Веднага след атаката на подкрепяното от Иран движение Бенямин Нетаняху свика спешно заседание на кабинета, за да подготви адекватен отговор.

Израелски самолети удариха цели в Ливан малко преди атаката и според източници от израелската армия това действие е предизвикано от информация, че Хизбула се готви да започне нападение.

Още: Израел нанесе удари в Сирия, седем цивилни са ранени

От Хизбула обявиха, че са изстреляли повече от 320 ракети "Катюша" към Израел и са ударили 11 военни цели. В съобщението се посочва, че баражът е завършил "първата фаза" от отговора си на убийството на Фуад Шукр, високопоставен командир, но пълният отговор ще отнеме "известно време".

В изявление на групировката се казва, че атаката срещу Израел е в отговор на "бруталната ционистка агресия, довела до мъченическата смърт на Фуад Шукр".

В цял северен Израел сирените, предупреждаващи за наближаващи ракети, се чуха да звучат рано в неделя, предаде BBC.

Все още няма информация за ранени и загинали.

Още: След 50-те ракети на "Хизбула" по Израел: Мащабен отговор в 10 района на Южен Ливан (ВИДЕО)

В първоначалното изявление на IDF се посочва, че Хизбула "току-що е изстреляла над 150 снаряда от Ливан към израелска територия".

„В акт на самоотбрана за премахване на тези заплахи, IDF нанася удари по терористични цели в Ливан, откъдето Хизбула планираше да започне своите атаки срещу израелски цивилни“, съобщи говорителят на IDF  Даниел Хагари.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес