Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белият дом: Иран подготвя атака с балистични ракети срещу Израел

01 октомври 2024, 17:05 часа • 962 прочитания

САЩ смятат, че Иран подготвя предстоящо нападение с балистични ракети срещу Израел. Това заяви високопоставен служител на Белия дом, цитиран от американски и израелски медии.

Още: За генезиса на конфликта в Близкия изток и може ли да има мир: Говори доц. д-р Ходор Факих

„Съединените щати разполагат с индикации, че Иран се готви да извърши скорошно нападение с балистични ракети срещу Израел. Активно подкрепяме отбранителните приготовления за защита на Израел от тази атака. Директна военна атака от страна на Иран срещу Израел ще има тежки последици за Иран“, се казва в изявлението на служителя на администрацията на Джо Байдън.

Още: "Нетаняху е човек с девет живота": Какво цели Израел в Ливан? Анализ на проф. Владимир Чуков (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

Напрежението се реже с нож

През последните седмици напрежението между Израел и Иран значително нарасна, след като израелските военновъздушни сили убиха лидера на подкрепяната от Техеран шиитска групировка "Хизбула". Хасан Насрала загина след удар по бункера, в който се е намирал, в южното предградие Дахия на ливанската столица Бейрут. Това се случи миналия петък срещу събота.

В понеделник Израел започна сухопътни набези в Южен Ливан, насочена срещу „Хизбула“, като индикациите за пълномащабна офанзива се множат една след друга: Турция осъди офанзивата на Израел в Ливан: Това е незаконен опит за нахлуване.

Припомняме, че Иран обеща, че няма да остави без отговор "нито едно израелско престъпно действие".

През април тази година Техеран осъществи мащабна атака със стотици ракети и дронове по Израел. Тогава съюзниците на израелската страна начело със САЩ и Великобритания помогнаха със сили за противовъздушна отбрана почти всички обекти да бъдат прехванати. И сега Щатите са готови на същото, отбелязва цитираният служител от Белия дом. Този път не е ясен мащабът на евентуалното нападение.

Говорителят на Израелските сили за отбрана контраадмирал Даниел Хагари каза, че САЩ са информирали Израел за бъдеща иранска атака с балистични ракети. До момента не са отправяни въздушни заплахи от страна на Техеран, отбеляза той.

Още: Радев очаква отговор от страна на „Хизбула“ под формата на терористични атаки (ВИДЕО)

Източник: CNN

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес