Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Терапия с рисуване за деца в риск се проведе в Асеновград

03 септември 2015, 15:08 часа • 10629 прочитания

Близо 20 деца в риск от Асеновград рисуваха върху стъкло, с цел терапия. Част от предметите, които изработиха малкуте творци, останаха за тях. Останалите бяха дарени за благотворителната изложба базар, в помощ на преподавателката Любомила Ангелова, която е болна от левлемия.

Социолози, психолози и социални работници помагаха на децата да се справят в творческата дейност. Арт-терапията бе под формата на конкурс, наречен „Стъклен свят“.

Директорът на Центъра за обществена подкрепа Мария Ангелова поясни, че не може да съобщи какви са проявите, които малчуганите са извършили, тъй като това е конфиденцилана информация. В днешния конкурс „Стъклен свят“ участваха деца на възраст между 5 г. до 11 години. Целта е да са по-големи, за да им е интересно, коментира Ангелова, като допълни, че всичко, свързано с рисуване или друга творческа дейност, се приема добре от подрастващите.

Чрез инициативата се цели още децата да повярват в своите възмосности. Инициатори на работилницата „Стъклен свят“ са Центъра за обществена подкрепа и Местната комисия за борба с противообщетсвените прояви на малолетни и непълнолетни към община Асеновград. В арт-терапията взеха участие и малки асеновградчанчета, които не успяха да се включат в лятната академия, провеждаща се в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“.

„Може да се каже, че този вид терапия ангажира в голяма степен усета на децата към външния свят. Едновременно с това, развива умението за различаване на красивото от грозното, упражняват се знанията, придобити до момента“, обясни кметът на Асеновград доктор Емил Караиванов, който също присъстваше на арт-работилницата. Той обоснова думите си с пример за дета, което днес успя със съвсем малка помощ да напише цялото си име с боя върху стъкло, а е едва на 5 години.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес