Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близо 200 000 лв. иска Асеновград от държавата за щетите от пороите, ремонтират и ул. "Гергана"

17 юни 2019, 08:51 часа • 2805 прочитания

Близо 200 000 лева ще са необходими за извършване на основни ремонти и възстановяване на щетите, причинени от поройните дъждове в община Асеновград, от началото на този месец. В тази връзка, до Общинския съвет в града бе входирана докладна записка с аргументирано настояване за наложителна промяна разчета на капиталовите разходи за 2019 г. Целта е да бъде осигурено финансиране за извършване основен ремонт на шест улици в Асеновград и квартал "Долни Воден".

"Направих неколкократни огледи на място и наистина най-сериозно потърпевши са участъци от улиците „Конушка“, „Искра“ и „Йордан Йовков“, съобщи кметът на града доктор Емил Караиванов. Той допълни, че поради тази причина в споменатите зони ще се усвоят най-голяма част от средствата - около 105 000 лева. Вече е изпратена информация до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и до областния управител на област Пловдив. В писмата до институциите е посочен подробен опис на видовете щети.

Сериозно остава състоянието и на 15 улици в село Тополово и на други две в квартал "Горни Воден", които след бедствието са непроходими. В списъка на щетите са и изровени настилки, изнасяне на инертен материал, река Тополовка отново е изровила бреговете си, които не са укрепени, поради липса на финансиране. При моста на републиканския път Асеновград – Кърджали има големи чинари, чиито корени са оголени и съществува реална опасност те да паднат и да нанесат щети на моста и жилищните сгради в близост. "Това е част от акцента на информацията, с която общинска администрация е сезирала държавата, с настояване за финансова помощ.

Точните разчети на необходимите средства ще станат ясни до три месеца. Ние обаче не можем да си позволим изчакване на тази процедура, затова ще предприемем действия по две други оперативни мерки", коментира Караиванов. Той обясни, че първо, с директно възлагане ще бъде ангажирана фирма, която да извърши разчистване на опасните инертни наноси по целия опис от потърпевши улици. Прогнозата е за тази дейност да бъдат вложени около 60 000 лева.

Втората мярка е след съгласие на Общински съвет-Асеновград да се стартира процедура по възлагане на основни ремонти на осем улици в града и квартал "Долни Воден". "При одобрени и получени средства от държавата по линия на бедствията и авариите, изразходените общински финансирания ще бъдат възстановени обратно в капиталовите разходи на община Асеновград", уверяват от градската управа.

Вече са предприети мерки и по отношение на пропадането на новиремонтираната улица "Гергана" в квартал "Горни Воден", за състоянието на която Actualno.com разказа преди дни. Огледът е извършен едва след получени сигнали от граждани. Обектът е в актуален гаранционен срок на строителните дейности, информират от община Асеновград. С писмо изпълнителят - пловдивската фирма „Илва ХГ” - е уведомен за оперативно отстраняване на проблема във възможно най-кратък срок.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес