Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Веселин Замфиров от Bulgaria Tattoo Expo: За татуировките, изкуството и отпадането на стереотипите

05 септември 2023, 10:34 часа • 10643 прочитания

На 16 и 17 септември в НДК в София ще се проведе осмото издание на Bulgaria Tattoo Expo. Отсега чуваме жуженето на машинките и приятелските възгласи, които винаги са огласяли това събитие през годините. Всеки, който е посещавал някое от миналогодишните издания, знае, че това е един от най-концентрираните и органични фестивали, случващи се през последните години в България. Вероятно причината е в отдадеността на артистите и силно "запалените" посетители, сред които има сърцати фенове на татуировките, но и хора, които обичат изкуството във всяка форма и могат да разпознаят и оценят труда и таланта на най-добрите татуисти.

За предстоящото събитие разговаряме с Веселин Замфиров - един от съорганизаторите на Bulgaria Tattoo Expo. Той е завършил "Педагогика на изобразителното изкуство" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Живопис". Роден е в Лом, а през последните 12 години работи като татуист на територията на цяла България. От 2011 г. е съосновател на студио за татуировки Inside ink Sofia.

Фотограф: Тодор Русинов

-------------------------

Предстои осмото издание на Bulgaria Tattoo Expo. Можеш ли да ни разкажеш накратко какъв е процесът по организиране на такова мащабно събитие? Кога започвате работа, как избирате артистите и т.н.? 

Да, осмото издание предстои и ние много се вълнуваме. Процесът на организиране на събитието в началото на кампанията за всяко издание е добре познат на всички и най-вече на артистите: "организиран хаос" . С приближаването към дните на събитието обаче всичко си идва на мястото и организационните процеси и задачи изкристализират до най-малка подробност. Но най-важно, според мен, а убеден съм и за моя професионален партньор Цветан, е екипът. Екип от приятели, без които няма как да направим това събитие такова каквото е.

Кога започва работата ли? Стараем се винаги да имаме работа и да творим по събитието, за да сме винаги на крилете на творческия подем. Аз лично вярвам в здравата работа, ако човек иска да направи нещо хубаво и стойностно. За мое щастие целият екип е доста щур и отдаден и напълно споделя тази максима. За пример: отговарям на тези въпроси в 2:00 ч. през нощта. :)

Колкото до това кой кого избира, в нашия "свят" на събитие за татуировки, не организаторите избират татуистите, а татуистите избират събитието. Именно това ни задължава всяка година да даваме 1000% от себе си и да се надскачаме, за да можем да привлечем все повече нови и известни татуисти, а и да отговорим на гласуваното ни доверие.

Фотограф: Тодор Русинов

Как този фестивал за татуировки се разви през годините? Има ли нещо, което организаторите винаги сте искали да покажете на фестивала, но все още не сте успели да го постигнете?

Надяваме се да се развиваме плавно и органично. Аз винаги съм оприличавал експото на маратон, а не на спринт. Важно е да разгръщаме потенциала си поетапно и качествено, за да може добре да надграждаме всяка година върху предходната. Крайната ни цел е да направим Bulgaria Tattoo Expo събитие от световна величина, което да събира под един покрив най-добрите артисти от цял свят. 

Винаги сме искали да доведем артист, който татуира по традиционен начин с традиционни инструменти, няма значение дали е Табори или Полинезия или друг традиционен стил. И мога да кажа, че тази година успяхме да привлечем такъв артист и много се вълнуваме. Това е нещо ново и уникално не само за събитието ни, но и за страната ни. Със сигурност хората, виждали нещо подобно на живо, се броят на пръсти. Затова няма да е клише, ако кажа, че наистина не бива да пропускате събитието ни на 16 и 17 септември! 

Мечтите ни обаче не се ограничават дотук. Искаме да доведем в България най-различни звезди в татуирането, като една от тях - за мен най-голямата звезда, е Филип Леу (Filip Leu) от The Leu Family’s Family Iron (Швейцария). И това ще стане някой ден... 

Какво сте ни приготвили тази година на Bulgaria Tattoo Expo? Ще има ли концерт и специални шоу програми, както в предишните издания? 

Тази година е най-пъстрата и забавна, надявам се, откакто сме стартирали. Ще ни гостува невероятното дуо Якоб и Моника, които идват от Италия, за да ни представят неповторимото си фрийк шоу. Те са изключително атрактивни и интересни. Имат специални костюми и сценичен грим, което прави шоуто им още по-запомнящо се.

Якоб и Моника ще представят тяхното неповторимо фрийк шоу по време на Bulgaria Tattoo Expo, фотограф: Тодор Русинов

За първи път у нас идва много специален артист от Полша, който ще вземе ума на публиката с огненото си шоу. Говорим за човек, който гостува на събития по целия свят и прави феноменални трикове с огън, пиротехника, лазери, включително и гълта ножове. Той е същински феномен и държи няколко световни рекорда, затова сме повече от щастливи, че е част от шоу програмата ни. Наистина ще видим представление, уникално за страната ни!

За да нагорещим още атмосферата, ще видим и едно различно представяне – на Вера Хитова и момичетата от Vertical Art. Те са изключително талантливи дами, които ще демонстрират виртуозните си пол денс умения. И като казах "забавна програма", ще имаме и специален гост, който умее да забавлява публиката. Това е Филип Къдравия (Любомир Попов), който ще ни представи неговото неподправено стендъп шоу. 

Разбира се, всичко ще бъде гарнирано с невероятна музика, а за доброто настроение и анонсиране ще се доверим за поредна година на нашия приятел и водещ Деян Каменов-Дидо.

На фестивала има различни конкурси – за черно-бяла татуировка, за цветна, японски стил и т.н. Оценяването на татуировките няма ли сериозен субективен момент? Какви са критериите за конкурсите? 

Краткият отговор на въпроса е – ДА. Дългият е: субективно е, но истинското изкуство няма как да не е субективно! Все пак е важно да кажем, че всеки един член на журито ни е невероятен професионалист и артист с дълги години опит в татуирането, което му позволява да анализира конкурсните работи обективно и да ги оцени по зададените критерии. Затова и имаме утвърден списък с критерии, така че всеки един от участниците да бъде оценяван справедливо и наравно с другите.

Ето двата основни критерия, по които се дават оценките:

1. Креативност/Оригиналност - оценява се идея, оригиналност, позициониране върху тялото, съчетаването с други татуировки.

2. Изработка - при оценяването се взимат предвид композирането на елементите, изработка на детайлите въпреки размера, яркост и чистота (на поставянето) на цвета или черното/сивото, цветови гами и подбор на цвета, обем и т.н., контраст, ако изисква дизайнът.

Фотограф: Тодор Русинов

Успява ли Bulgaria Tattoo Expo да достигне до по-широк кръг от хора? Какви са наблюденията върху посетителите на събитието през годините?

Да, определено. Мога да кажа, че изминахме дълъг път през годините. В началото събитието ни беше ограничено предимно до върли фенове на татуировките и до самите хора от тату общността в страната ни. Буквално познавахме всеки един човек в залата.

Но за 8 години успяхме да привлечем и хора, които просто се кефят на изкуството и не е задължително да са покрити от горе до долу с рисунки по тялото. Посещават ни както възрастни хора, така и тийнейджъри. Имаме много семейства с деца, които проявяват изключително любопитство към рисунките по тялото. Гости на София от чужбина също се отбиват, тъй като събитието е единствено по рода си за страната ни, а в чужбина подобни конвенции са традиция и част от културния афиш на градовете.

Тази година се надяваме да достигнем до още по-широк кръг от хора и затова се доверихме на агенция за събития – тук е моментът да им благодарим за професионализма и подкрепата, която ни оказват! Затова сме сигурни, че ако не тази година, то другата – за нас ще знае и баба ви.

Фотограф: Тодор Русинов

Как се промени отношението на обществото към татуираните хора през годините? Имало ли е изобщо момент, в който на татуировките НЕ се е гледало с лошо око?

През повечето време не се гледа с лошо око на татуираните (или поне така искам да вярвам), то зависи и от окото, което гледа. Но по мое мнение вече лека-полека се вдига стигмата, че татуираните са "ашлаци и затворници". Вече много хора имат татуировки, да не кажа, че татуираните са повече от нетатуираните. Стана част от модата и културата, много популярни личности са татуирани, което допринася за това да отпаднат предразсъдъците.

Напоследък често си "говорим" с нашата аудитория през социалните мрежи и много хора споделят, че напук на очакванията именно бабите и дядовците им са отворени към изкуството и ги подкрепят при решението да се татуират. Най-мили са споделените разкази на внуци и внучки, чиито баби им помагат да си мажат татуировката в първите дни, когато заздравява.

Иначе, ако човек дойде на нашето събитие, ще види, че в изкуството на татуировките важат същите правила - трябва да си талантлив, да не спираш да се развиваш, да си отворен към новостите и да имаш подход към клиента. Затова приканвам всички, които харесват някакъв вид визуално изкуство да дойдат и да се убедят, че имаме невероятни артисти в сферата на татуировките и заслужават да ги подкрепяме!

Интервю на Неда Ковачева

Всякакви подробности и интересни новини около Bulgaria Tattoo Expo можете да откриете в официалния сайт, както и в официалната Facebook страница. А билети можете да закупите ТУК.

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес