Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Мистерия на Гетите" възстанови тайнствата на траките в Царската гробница в Свещари (ВИДЕО)

29 август 2024, 13:22 часа • 1398 прочитания

Четвърто поредно събитие от програмата на грандиозния Фестивал Тракийски Мистерии 2024 се проведе в една от най-забележителните тракийски могили в България – Царската гробница в североизточното село Свещари. Впечатляващият интерактивен спектакъл "Мистерията на Гетите" привлече многобройна публика от ценители на вдъхновяващите възстановки на Академия Орфика.

Внушителен спектакъл

Вечерта на 24 август (събота) пред най-известната могила в комплекса се разгърна внушителен по размах спектакъл, събитие, невиждано до този момент на родна или световна сцена, като съвременно продължение на древната култура на България.

Още: С "Мистерията на Гетите" тракийските кариатиди оживяват в Царската гробница в Свещари (ВИДЕО)

Оставайки вярна на своята кауза да възстанови и утвърди културната ни памет като непресъхващ извор на Световната и Европейската цивилизация, Академия Орфика избра като поредна знакова локация на своите интерактивни спектакли именно Царската гробница в Свещари, която е всепризната и включена именно в списъка на на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Свещената обредност

Под звездното небе зрителите бяха потопени в Свещената Обредност, завещана ни от благородните гети.

Събитието започна с встъпителните думи на драматурга на интерактивния спектакъл Акад. Цветан Гайд, който подготви публиката за предстоящата мистерия, за да може всеки присъстващ, отърсвайки се от материалистичния светоглед, да съпреживее истински духовното ни наследство.

Още: "Възкресението на Евридика" в пещера "Магура" – част от Фестивал Тракийски Мистерии 2024

Със затаен дъх присъстващите посрещнаха шествието на царствените кариатиди, което завладя свещеното пространство и поведе всеки един от зрителите в мистерията на Залмоксис и победата на Божествения Херос. С видео връзка зрителите бяха допуснати до най-малките детайли на мистерията в самата могила и до най-скритите места на светилището, като получиха уникалния шанс да надникнат в тайните на свещенодействията в древния хероон – достъп, който биха имали само посветените.

Поморие

Многобройните почитатели на свещената традиция и културната ни памет са в очакване на следващата "Кабирска Мистерия", което събитие ще бъде в Античната "Кухата могила" в Поморие на 31 август от 21:00 часа.

И в Пловдив

Още: "Мистерия на Тракийския Херос" - короната на тазгодишната Нощ на музеите (ВИДЕА)

Традиционно, най-грандиозното по мащаб събитие на Фестивал Тракийски Мистерии, което с всяка година печели нови и нови почитатели, ще се състои в Античния театър на Пловдив на 29 септември. Присъстващите ще се срещнат с всички многообразни фестивални форми и ще съпреживеят гранд спектаклите "Тракийска Мистерийна Драма" и "Мистерия на Тракийския Херос".

Билети за събитията, предстоящи в програмата на Фестивал Тракийски Мистерии 2024, могат да бъдат закупени от Events.Academia Orphica, Ивентим или на място.

Повече информация относно програмата можете да потърсите на страницата на Фестивал Тракийски Мистерии 2024.

https://www.facebook.com/FestivalTrakiyskiMisterii

https://www.tiktok.com/@fest_trakiyskimisterii

https://www.instagram.com/festival_trakiyski_misterii/

Раз-Виделяване - триптих от светлина и възвишено елитарно преживяване с орфическите музи в "Родината на Светлината" (СНИМКИ)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес