Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Деца ще рисуват картини на големия български художник Златю Бояджиев

17 август 2017, 11:46 часа • 2646 прочитания

Деца ще рисуват картини на големия български художник Златю Бояджиев по време на ежегоден пленер в Пловдив. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организаторите на проявата от галерия „Златю Бояджиев“ в града. Пленерът ще се проведе на 19 август за времето от 11:00 до 13:00 часа.

„Той се провежда всяка година, като децата се запознават с биографията и творчеството на Златю Бояджиев. Те имат възможността да творят от оригинали“, обясниха организаторите.

Златю Бояджиев е роден на 22 октомври 1903 година в Брезово. Завършва живопис в Художествената академия в София. Неговото творчество обхваща два основни периода, разделени от тежък инсулт през 1951 година, когато се парализира дясната му половина. След няколко години Бояджиев започва да рисува с лявата ръка. Първият период се отличава с неокласически стил при композирането на сцени със сюжети от селския бит.

При втория период стилът на художника се променя коренно по посока на гротесковата образност. Той включва десетки фигури и експресивна цветност в композициите си. Златю Бояджиев е организирал самостоятелни изложби в София и Пловдив.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес