Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради разследване за корупция: Началникът на полицията в Ню Йорк подава оставка

12 септември 2024, 20:41 часа • 703 прочитания

Ню Йоркският топ полицай, ръководител на най-голямото полицейско управление в САЩ, ще подаде оставка на фона на разследване, обхванало висшето ръководство на града, съобщиха множество американски медии, цитирани от АФП.

Очакваше се Едуард Кабан, комисар на полицейското управление на Ню Йорк, да обяви скоро напускането си, съобщиха „Ню Йорк Таймс“, NBC News и други издания.

57-годишният Кабан бе подложен на натиск да подаде оставка от кабинета на кмета Ерик Адамс, след като федерални агенти иззеха мобилния му телефон и тези на други високопоставени членове на администрацията на Адамс.

Още: По дело за корупция: Съпругата на испанския премиер се яви в съда

Изтъкнатият член на градския съвет Робърт Холдън направи изявление, в което се казва, че "Кабан е взел трудното решение да се оттегли от поста в името на по-голямото благо на отдела и на Ню Йорк“.

Не са повдигнати наказателни обвинения, а федералните власти все още не са изяснили какво проверяват.

Предполага се, че едно от разследванията е насочено към градските поръчки, а друго - към прилагането на разпоредбите за нощния живот.

Още: За корупция: Европейската прокуратура разследва бившия шеф на ЕИБ Вернер Хойер

Адамс, бивш полицай и вторият чернокож кмет на най-големия американски град, все повече е обременен от разрастващи се скандали, включително обвинение в сексуално посегателство и твърдения за корупция.

Кабан, назначен от Адамс през 2023 г., е първият латиноамерикански комисар на полицията в Ню Йорк.

Прочутата полиция на Ню Йорк е огромна сила, включваща 35 000 униформени служители и бюджет от малко под 6 млрд. долара.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес